Мова тіла: що означає поза, в якій ви спите


На спині, на животі, в позі зародка або морської зірки – улюблені положення під час сну можуть видавати емоції: тривогу або, навпаки, спокій, гнів чи радість.



«Поза, в якій ви спите, – цікавий матеріал для експерта, – пояснює Ольга Чиеско. – Якщо вдень ми можемо контролювати мову свого тіла і уникати певних жестів чи рухів-індикаторів емоцій, то вночі приймаємо те чи інше положення несвідомо. Багато хто вважає, що улюблена поза сну пов'язана з тією чи іншою рисою характеру людини і навіть може передбачити його долю. Однак це омана. Вона, швидше, відображає почуття, які людина відчував, засинаючи. Вночі наші тіло і розум таким чином продовжують діалог, розпочатий ввечері», передає Ukr.Media.

Отже, про що ж хоче сказати наше тіло?

Поза ембріона

Назва цієї пози ідеально описує положення тіла під час сну: на боці, спина округлена, руки зігнуті в ліктях, а ноги в колінах і підгорнуті до живота. За даними дослідника сну, британського професора Кріса Идзиковски, в такому положенні спить більшість людей. Багато вважають, що ця поза – сигнал про те, що нам потрібна захист або ми намагаємося повернутися в дитинство.

Думка експерта: «Поза зародка для людини – найбільш звична і зручна, адже саме в цьому положенні ми знаходимося в утробі матері. Не потрібно шукати в цьому прихований сенс. Ця поза говорить про те, що ви всього лише хочете заспокоїтися і розслабитися. Можливо, вас щось турбує або змушує відчувати себе некомфортно».

Стійкий олов'яний солдатик

Не саме природне та розповсюджене положення. Руки витягнуті по швах і притиснуті до тіла, спина напружена і пряма, як ніби ви затиснуті в тісному просторі, або спите між двома людьми.

Думка експерта: «Ця не найзручніша поза говорить про те, що людину не відпускають турботи і незавершені справи. Він ніби готовий у будь-який момент схопитися і почати діяти. Можливо, він переживає щодо важливих справ, які чекають його вранці. Про повноцінний відпочинок і розслаблення в такій позі не може йти й мови».

На животі

Плечі затиснуті, хребет напружений, голова повернута в бік, дихання і кровообіг ускладнені. Лікарі стверджують, що спати на животі дуже шкідливо для здоров'я. Косметологи додають, що така поза веде до появи передчасних зморшок, адже шкіра обличчя «мнеться» з-за контакту з подушкою, в ній порушуються процеси мікроциркуляції, до того ж її всю ніч атакують пилові кліщі і інші мікроорганізми, що населяють подушку.

Повертаючись спиною до навколишнього світу, ми підсвідомо хочемо захистити свій сон від зовнішньої агресії

Думка експерта: «Ця поза – індикатор сильної втоми. Повертаючись спиною до навколишнього світу, ми намагаємося швидше заснути, сконцентруватися на відпочинку, підсвідомо хочемо захистити свій сон від зовнішньої агресії. Іноді, втім, причина, яка змушує нас вибирати таку позу, цілком очевидна – наприклад, нам заважає спати світло або якісь звуки.

Також ми часто засипаємо обличчям в подушку не вдома, так як в новій обстановці не відчуваємо себе досить комфортно і таким чином намагаємося абстрагуватися. Цю позу можна назвати корисною для організму, але багато людей кажуть, що тільки так можуть швидше і міцніше заснути».

Руки під подушкою або на животі

Неважливо, як ви лежите: на животі, на боці або на спині – зверніть увагу, де розташовані ваші руки. Якщо уві сні ви обіймаєте подушку або чіпаєте живіт, це важливий сигнал тіла.

Думка експерта: «Іноді дотик до якихось предметів допомагає нам заспокоїтися. Хтось крутить ручку під час наради або грає ключами від машини, підходячи з проханням до незнайомої людині. Дотик до подушці або живота теж своєрідний «транквілізатор». До того ж так тіло може сигналізувати про необхідність фізичного контакту».