Які головні страви обов'язково потрібно готувати на Старий Новий рік

В Україні традиція святкувати Старий Новий рік пов’язана не лише із зміною літочислення, а і з церковними святами.




Старий Новий рік 2018 святкують в ніч з 13 на 14 січня.
Вечір напередодні Старого Нового року називають Щедрим, тому і святковий стіл повинен бути багатим, ситним і смачним. 
В Україні традиція святкувати Старий Новий рік пов’язана не лише із зміною літочислення, а і з церковними святами. Так, 13 січня відзначається свято Маланки, а 14 січня – день Василя.
До того ж сучасний Новий рік припадає на різдвяний піст, а Старий Новий рік – вже ні, тому цей “новий рік” відсвяткувати можна від душі.
Вечір напередодні Старого Нового року – Щедрий вечір або Василя, як його ще називають – збігається з українським народним святом Маланки.
Кутя– головна обрядова страва цього вечора. На Василя кутю готували щедру, жирну, заправлену смальцем або вершками. Звідси і назва вечора – Щедрий.
За новорічний стіл, як і на Різдво, прийнято сідати всією родиною.
Які страви потрібно готувати на Старий Новий рік
Окрім куті, на Старий Новий рік прийнято готувати безліч страв: при тому цінується, якщо вони різноманітні й ситні, адже чим більше страв на столі, тим щедрішим буде наступний рік.
Обов’язковими частуваннями на столі євареники, страви зі свинини, млинці, різні ковбаси.
На столі обов’язково повинні бути страви зі свинини. Ця тварина традиційно вважалося символом родючості і достатку.
За народними звичаями на Старий Новий рік готують свинячі нутрощі, зі свинячих ніжок варять холодець, щоб у людей не боліли ноги, готують кишку (кров’янку), печінкові ковбаси, верещаку (старовинна українська страва зі свинячих реберець), смажать і коптять сало, готують з салом потапці (маленькі бутербродики), фарширують цілу молоду свиню, варять борщ тощо.
А от готувати птицю і рибу в цей вечір – було поганою прикметою, тому що вважалося, що щастя “полетить” або “попливе” з будинку.
Господарі накривали святкові столи рушниками і прикрашали колосками, в центрі столу ставили кутю і запалювали свічку, щоб вшанувати пам’ять предків.
Саме з куті починають трапезу цього вечора.
??