Хто може заразитися хворобою: 5 запитань про кір та вакцинацію

??
За даними Міністерства охорони здоров’я України, лише від початку 2018 року на кір захворіло приблизно 2000 дорослих і дітей. Є три жертви — зокрема, у Білгород-Дніпровському районі внаслідок ускладнень кором померла 5-річна дитина. У деяких областях, де багато хворих дітей на кір, зимові канікули продовжили на один-два тижні.

Подекуди заборонили пускати до навчальних закладів невакцинованих дітей.

5 ЗАПИТАНЬ ПРО КІР ТА ВАКЦИНАЦІЮ

— Хто може заразитися хворобою?

— Механізм передачі інфекції — повітряно-крапельний. Вірус потрапляє в організм із повітрям, разом із найдрібнішими краплями слизу хворої людини — через верхні дихальні шляхи або кон’юнктиви, — каже Тимофій Бадіков, член Громадської ради експертів із імунопрофілактики при МОЗУ. — Єдине джерело інфекції кору — хвора людина. Ця хвороба здатна вражати всі вікові групи. Найбільш уразливими до кору вважаються діти. Дуже небезпечний кір для вагітних, адже є ризик ураження плоду. При кімнатній температурі вірус зберігає активність до 1 — 2 діб, при низькій температурі — декілька тижнів.

— Які симптоми кору?

— Перші симптоми дуже схожі на симптоми ГРВІ, — каже Віра Гнатюк, головна позаштатна спеціалістка Департаменту охорони здоров’я ОДА з дитячих інфекційних хвороб. — Упродовж 3 — 5 днів у людини спостерігається нежить, кашель, гарячка. Опісля з’являються висипання на обличчі та шиї. Пізніше — по всьому тілу. Гострий період неускладненого кору триває у середньому 10 днів. Небезпека кору полягає у ймовірності розвитку ускладнень — це може бути запалення легень, бронхіт, менінгіт, енцефаліт, середній отит.

— Як допомагає вакцинація? Що відбувається в організмі щепленої людини?

— Спершу зауважу, що, крім вакцинації, іншої профілактики кору не існує. У відповідь на введення вакцини (а це живий ослаблений вірус) виробляються антитіла пам’яті, які залишаються в організмі надовго, — пояснює Наталія Тімко, епідеміологиня обласної інфекційної клінічної лікарні. — Щойно вакцинована людина зустрічається з хворим на кір, антитіла пам’яті одразу блокують вірус кору. Хвороба може розвинутися лише в 5% щеплених, та й то в легкій формі та без ускладнень. Зауважу, побічні дії, які спостерігаємо внаслідок щеплення, — почервоніння в місці введення вакцини та незначне підвищення температури — абсолютно нормальна реакція організму й швидко минає. Протипоказання до вакцинації — вагітність, важка форма імунодефіциту, загострення існуючої хронічної хвороби, алергія на антибіотики групи аміноглікозидів, наявність в анамнезі переливання крові впродовж останнього місяця.

— Коли і де щепитися?

— За рекомендаціями лікарів та календарем вакцинації, проводити щеплення треба у віці одного та шести років, — запевняє Наталія Тімко. — Утім якщо щеплення не було проведено вчасно, розпочати вакцинацію можна в будь-якому віці. Для дітей до 18 років ця процедура безплатна. Дорослі громадяни можуть отримати щеплення у віці до 30 років, якщо немає документального підтвердження про проведення такого щеплення раніше. В епідемічний період рекомендуємо дорослим зробити одне щеплення проти кору, паротиту та краснухи. Це можна зробити в закладах охорони здоров’я за місцем проживання, попередньо придбавши вакцину в аптеці.

— Заборона відвідувати школу нещепленим — це порушенням прав дітей?

— Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється, — каже Ірина Сенюта, кандидатка юридичних наук, президентка ГО «Фундація медичного права та біоетики України».

Ірина БАТЮК, Марина МОРОЗ, газета «Експрес»??