ТОП-13 звичок, які шкодять вашому здоров'ю

?ТОП-13 звичок, які шкодять вашому здоров'ю
Повсякденна поведінка може тягнути вас на дно, а ви при цьому можете ні про що не здогадуватися

"Ви стежите за якістю харчування і ходите на тренування. Але здоров'я – це не тільки заміна чізбургера салатом і півгодинне заняття на тренажері. Це також перегляд щоденних звичок і оцінка того, наскільки вони корисні", – пише Ніколь Пайєр в матеріалі для The Huffington Post. - "Повсякденна поведінка може тягнути вас на дно, а ви при цьому можете ні про що не здогадуватися. Розповім про деякі звички, що негативно впливають на здоров'я, а також наведу поради експертів, чим їх замінити".

1. Ви забуваєте захищати шкіру від сонця.

Щоденне використання крему з рівнем захисту SPF 15 і вище на 40% знижує ризик захворювання плоскоклітинний рак шкіри і на 50% зменшує ймовірність меланоми. Однак багато хто забуває наносити крем.

Пластичний хірург з Нью-Йорка Джошуа Цукерман радить: "Нехай вашою метою стане не виходити з дому без захисту від сонця. Хочете більш похмурий варіант? Тоді кожен день дивіться на фотографії із зображенням раку – це, напевно, теж допомагає".

Захисний крем потрібен не тільки на пляжі. Сонячні промені приносять не менше шкоди в зимові місяці, навіть коли повітря зовсім не гаряче. Має значення також висота. Чим вище ви над рівнем моря, тим більше ультрафіолетових променів проникає крізь тонкий епідермальний бар'єр. Так що не забувайте про крем, поки катаєтеся на лижах або ходите по горах.

2. Ви сидите весь день.

Згідно з дослідженням 2013 року, 86% американців більшу частину дня проводять сидячи. Поїздка на роботу, прийом їжі, сидіння за робочим столом, а потім ще і валяння на дивані перед телевізором разом займають 13 годин у добі.

"Незліченні дослідження показали, що сидячий спосіб життя дуже негативно впливає на фізичне і душевне здоров'я, збільшуючи ризик раку і діабету, а також знижує зосередженість і продуктивність", – говорить Кері Шмиц з компанії Ergotron.

Не треба панікувати і тут же записуватися на марафон. Невеликі щоденні маневри на зразок стояння під час реклами по телебаченню або припаркована подалі від входу машина зроблять ваше життя менш сидячим.

3. Ви мало спите.

Брак сну призводить до ряду проблем на кшталт підвищеного артеріального тиску, запалень, діабету, депресії, захворювань серця і ожиріння. Ігнорування здорового сну також знижує здатність вашого мозку, в результаті ви гірше працюєте і повільно реагуєте на перешкоди, опинившись за кермом.

Фахівці радять спеціальні розслаблюючі ритуали перед сном, наприклад, приймати ванну, не пити каву і алкоголь за кілька годин до сну, а також не скупитися на зручний матрац і подушку. Ще один трюк – виробити стабільний графік сну і дотримуватися його навіть на вихідних.

4. Вранці ви одразу наливаєте собі чашку кави.

Дослідження показали, що кофеїн може прискорити метаболізм, знизити ризик розвитку діабету і навіть попередити ранню смерть. Але це не означає, що гігантська чашка кави повинна бути вашим першим ділом в ранній ранок.

Фахівець із харчування Еліза Севедж говорить, що під час сну організм природним чином утримується від їжі і води. За цей час він зневоднюється, особливо – в зимові місяці, коли включено опалення і повітря сухе.

"Чашка кави після пробудження лише погіршити зневоднення", – говорить Севедж. Вона радить починати день декількома склянками води перш, ніж приступити до приготування кави.

5. Ви себе перевантажуєте.

Сучасне суспільство одержимо продуктивністю. Людині властиво брати на себе так багато завдань, як тільки можливо. Але постійна відповідальність і рух від одного зобов'язання до іншого – це токсична звичка, яка може призвести до вигоряння.

Один із способів себе розвантажити – почати ввічливо відхиляти запрошення, на які у вас дійсно немає часу. Пора почати практикувати мистецтво говорити "ні".

6. Ви звертаєтеся до лікаря Google.

Інтернет – погане джерело інформації і каталізатор тривог, коли ви намагаєтеся діагностувати свій стан здоров'я, стверджує доктор Адам Ремін з Лос-Анджелеса.

"Через те, що пацієнти все частіше звертаються до медичних сайтів і форумів, щоб поставити собі діагноз або підтвердити власні здогадки, вони часто пропускають той момент, коли хворобу ще можна вилікувати", – пояснює Ремін.

Крім можливих фізичних наслідків, він відзначає психологічний вплив невірно встановлених у віртуальній реальності діагнозів. Адже пацієнти схильні вірити, що найменший симптом може бути пов'язаний з найсерйознішою хворобою.

7. Ви їсте необдумано.

Перекус сендвічем в процесі написання чернетки робочого листа може здатися виграшем з позиції багатозадачності. Але подібний підхід до їжі веде до негативних наслідків.

Як стверджує дієтолог Дженні Міремейді, для нормального перетравлення їжі необхідний спокій. Якщо харчуватися швидко і в стані стресу, то з переварюванням, ймовірно, будуть проблеми. До того ж бездумне жування чого попало призводить до переїдання, як наслідок – набір ваги і травний стрес.

А ось спокійний прийом їжі і ретельне пережовування мають зворотний ефект. Дослідження останніх років довели зв'язок між осмисленим харчуванням і скиданням ваги, засвоєнням корисних речовин, регулюванням рівня цукру в крові і добробутом в цілому.

Не перевіряйте пошту, щойно прокинувшись

8. Ви перебуваєте в неправильному положенні, коли пишете.

Хто б міг подумати, що маленький смартфон може принести стільки болю.

Девід Шапіро з Complete Spine Solutions говорить: "Наші шиї були задумані не для того, щоб постійно нахиляти голову вперед". Він додає, що коли люди багато переписуються, то навантаження на шийні диски збільшується. Це призводить до спинного артриту і болю.

Лікарі рекомендують тримати голову, шию і плечі в нейтральному положенні, коли ви дивитеся на екрани своїх гаджетів. Крім того, варто розминати шию і зменшувати час, проведений перед екраном.

9. Ви одержимі смартфоном.

Уявіть, що вам потрібно відкласти смартфон і заховати його на 60 хвилин. Як вам така думка – відчуваєте дискомфорт?

Соціальні мережі не допомагають. Дослідження доводять, що надмірне використання додатків на зразок Facebook призводить до тривожності і сприяє появі симптомів депресії. Психіатр Сал Райхбах пояснює: "Одержимість соцмережами створює спотворену картину світу і може сильно нашкодити душевному здоров'ю".

Він також говорить, що люди – соціальні істоти, так що таке прагнення до взаємодії не можна вважати дивним. Але коли спілкування пов'язане з постійною перевіркою оновлень в стрічці новин, починаються проблеми.

Райхбах рекомендує видалити додатки соціальних мереж або заховати їх в окрему папку. Також лікарі рекомендують заряджати телефон за межами спальні і щодня робити щось, що дозволить відчути себе в поточному моменті. Наприклад, займатися йогою або не користуватися телефоном під час обіду з другом.

10. Ви неправильно доглядаєте за зубною щіткою.

Ваш інструмент для гігієни зубів може сам по собі бути осередком мікробів. І додайте до цього всю ту гидоту, яку ви чистите з зубів за допомогою щітки.

Спеціаліст з гігієни Кріс Кеммер пояснює: "Одна з головних помилок, яку здійснюють люди, полягає в тому, що вони залишають неприкриті зубні щітки у ванній. Кожен спуск води в туалеті катапультує в повітря сотні бактерій, які осідають, в тому числі, на зубній щітці ".

Крім того, не можна ділитися зубною щіткою. Так можуть передаватися багато вірусів і бактерії.

Ще одна порада – міняйте щітку кожні три-чотири місяці, добре її полощіть і, якщо вона знаходиться поруч із чужою щіткою, стежте, щоб вони не стикалися.

11. Ви вживаєте доданий цукор з їжею і напоями.

Американська асоціація серця рекомендує дорослим чоловікам не вживати більше 37,5 г цукру в день. Для жінок ліміт становить 25 г. Але багато хто з нас перевищують цю норму. Середній американець вживає 82 г цукру щодня.

Найгіршою з можливих звичок дієтологи називають ігнорування кількості цукру в їжі. Приготована і оброблена їжа найчастіше містить велику кількість доданого цукру. Згідно з дослідженнями, американці отримують 16% добової кількості калорій з одного лише цукру.

Лікарі звертають увагу на те, що деякі страви можуть містити 20-40 г цукру на порцію. А деякі продукти на кшталт пляшки якогось напою подвоюють кількість спожитого нами цукру.

Лікарі радять уважно читати етикетки і вживати більше цільних продуктів. А якщо сильно захочеться солодкого, то віддавайте перевагу простому грецькому йогурту з невеликою ложкою меду.

12. Ви дуже багато працюєте в офісі.

Робота на знос допоможе вам перебратися в кращий кабінет, але також буде коштувати здоров'я.

"У суспільстві трудоголіків, робота допізна не тільки заохочується, але і вітається, за неї винагороджують, – каже тренер особистісного зростання Нік Хеттер.- Але якщо ви довго працюєте занадто інтенсивно, рівень кортизолу та адреналіну тримається на небезпечно високому рівні. Це призводить до гіпертензії, набору ваги, серцевого нападу, вигоряння, тривоги, депресії, нервових зривів і зниження лібідо".

Хеттер, одного разу сам зіткнувся з вигоранням, радить не перевіряти пошту, щойно прокинувшись, обмежувати робочий час, робити перерви на обід і планувати одне веселе і розслаблююче заняття в тиждень.

13. Ви вдень і вночі дивились в екран.

Екрани телефонів і інших гаджетів випромінюють такий тип енергії, який шкодить вашому здоров'ю, перш за все – зору.

Синє світло, що виходить від гаджетів, є однією з найважливіших причин дегенерації жовтої плями, що підвищує ймовірність втрати зору. Також це призводить до напруження очей, що характеризується втомою, помутнінням зору, почервонінням і сухістю очей, дискомфортом і головними болями.

Лікарі радять робити перерви кожні 20 хвилин.

Джерело ?