Великодній тиждень-2018: традиції і обряди Світлої седмиці

Великодній тиждень-2018: традиції і обряди Світлої седмиці
Зі свята Світлого Воскресіння Христового почався Світлий тиждень, що триватиме цього року до Червоної гірки – 15 квітня. Великодній тиждень вважається найрадіснішим у році для християн і має особливе значення. Українські Новини зібрали інформацію про традиції кожного дня Світлої седмиці.

Світлий понеділок

Перший день після Великодня називають Обливаним понеділком. У першій половині дня молоді хлопці обливають дівчат. Вважалося, що таким чином хлопець заявляє про свої серйозні наміри.

Часто молоді люди групами приходили до дівчат додому, і просили їх батьків дозволити дочкам вийти. Як правило, батьки погоджувалися, оскільки це давало їм надію на швидше заміжжя дочки.

Дівчата, у свою чергу, вручали хлопцям після обливання писанки, а також коли хотіли відкупитися від нього.

Також у понеділок було прийнято ходити в гості до друзів і близьких, приносячи із собою паски і писанки. Господарі будинку, в який прийшли гості, повинні були відплатити тим же.

Світлий вівторок і середа

Вівторок є третім з Пасхального триденства. У вівторок також існував звичай обливання, однак це робили з тими, хто проспав заутреню. Тому вівторок називали також "купалища". Вважалося, що якщо пропустити заутреню у Світлий вівторок, можна закликати до себе біду.

Іноді дівчата з вівторка починали водити хороводи, проте найчастіше це робили в середу і називали її "хороводниця". Тривали вечірні хороводи до Трійці.

Молодь у великодній тиждень загравала один з одним, веселилася.

Світлий Четвер

У Світлий четвер було прийнято йти на цвинтар і поминати покійних. Люди вірили, що саме у великодній четвер душі померлих повертаються з небес на землю, щоб порадіти воскресінню Христа.

За повір'ями, у четвер не можна шити, інакше можна зашити очі померлим, а також прати, щоб не замутити воду перед померлими.

Світла неділя

У народі Світлу неділю називають Червоною гіркою, це завершальне свято великоднього тижня.

У наших предків цей день вважався найкращим для укладення шлюбу. Якщо у Світлу неділю дівчина перша потрапить на дзвіницю і вдарить у дзвін, то зможе наблизити своє заміжжя.

Православна церква називає Світле воскресіння "Неділею Фоми" - на честь Фоми невіруючого, який своїми очима зміг переконатися, що Христос воскрес. ??