Сьогодні католики відзначають Вознесіння Господнє: значення та традиції свята

??Сьогодні католики відзначають Вознесіння Господнє: значення та традиції свята
Сьогодні, 10 травня, католики відзначають Вознесіння Господнє. Це свято входить в 12 найважливіших в році для християн. 

Повна назва свята - Вознесіння Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа. Вознесіння є перехідним святом, дата якого залежить безпосередньо від Великодня: його відзначають на 40-й день після Світлого Воскресіння Христового. Тому у католиків у 2018 році велике свято припадає на 10 травня, четвер.

Як свідчить Євангеліє, свято Вознесіння Господнього встановлене на честь вознесіння Спасителя на небо.

Після свого воскресіння Ісус Христос перебував на землі цілий місяць, поруч з ним знаходилися його учні і паства. Коли місяць пройшов, Ісус зібрав апостолів на горі Елеон (передмістя Єрусалиму), дав їм своє благословення. Після цього Спаситель вознісся на небо. Потім всім присутнім на горі з'явилися ангели, щоб повідати, що Ісус через деякий час знову повернеться, і буде судити живих і мертвих. Також ангели передали, що Ісус буде піклуватися про своїх учнів, незважаючи на те, що не буде більше з'являтися їм в образі людини.

Традиції

Святом Вознесіння закінчується великодній період. У церквах починається святкова служба ще напередодні ввечері. У Вознесіння під час літургії обов'язково читається Євангеліє від Марка, в якому описуються події зішестя Спасителя на небо.

Що стосується заборон, свято не передбачає особливого посту, оскільки припадає на четвер. Не забороняється займатися якою-небудь роботою по господарству і рукоділлям. Проте віруючим людям варто постаратися відвідати у цей великий празник церкву.

У народі Вознесіння вважається негласним початком літа, оскільки ближче до середини травня стає дуже спекотно, і відцвітають всі дерева.

Прийшли до нас від предків і язичницькі традиції. У селах на Вознесіння водять хороводи для того, щоб врожай був добрим і щедрим.

Крім того, як і у весь пасхальний період, у Вознесіння прийнято допомагати нужденним і подорожнім. Відмовити таким людям вважається великим гріхом для християнина.

Прикмети

Трелі солов'я сповіщають про Вознесіння Господнє, лов птахів в цей день - великий гріх.

Ранкова роса на Вознесіння подарує молодість і красу кожному, хто вмиється нею.

Також перше купання на Вознесіння у водоймі подарує міцне здоров'я на весь рік.

Джерело ??