Народні прикмети на 12 червня: чому сьогодні уникають походів у ліс і остерігаються "зміїної" помсти

??Народні прикмети на 12 червня: чому сьогодні уникають походів у ліс і остерігаються "зміїної" помсти
Саме у цей період проводилися "зміїні весілля", а самі змії були дуже агресивними

У православній церкві 12 червня відзначається день пам'яті преподобного Ісаакія сповідника, відомого також як ігумен Долмацький. Прийнявши постриг, він оселився в пустелі і прийшов в Константинополь під час гонінь, організованих щодо християн. Ісаакій звернувся до імператора з проханням не утискати вірників і відкрити храми. За це його кинули у рів, але він залишився живим, а ось імператору передбачив смерть раніше, ніж він помре сам. Пророцтво Ісаакія збулося - незабаром вбили імператора. У місті побудували обитель, у якій Ісаакій став наставником. Помер він в 383 році.

Крім того, 12 червня вшановується пам'ять Онуфрія Великого - єгипетського пустельника і ранньохристиянського святого, який жив у IV столітті. У деяких селах збереглася традиція освячувати на його честь церкви на кладовищах.

У народному календарі 12 червня називають Ісакія Зміївика. У цей день, згідно зі спостереженнями, проводилися "зміїні весілля", а самі змії були дуже агресивними. Тому люди з обережністю ходили 12 червня в поля і ліс. Небезпечно було вбивати змій, оскільки слов'яни вірили, що зміїні родичі обов'язково будуть мститися, і врятувати від зміїної отрути людини не зможе ні один знахар. Існувала навіть приказка: "Не ходи в цей день в трави, не тривож лісові хащі, не випробовуй долі". Крім того, було широко поширене переконання, згідно з яким, змії пов'язані з багатьма рослинами, а тому можуть впливати один на одного. Вірили, що, якщо розкидати гілочки рути на узліссях, то змії з'їдять їх і обов'язково помруть або позбудуться можливості кусатися.

У цей період іноді можуть спостерігатися невеликі заморозки. Відбувається цвітіння липи, і повітря стає медовим, солодким. Раніше всього зацвітає липа дрібнолиста. Потім цвіте черемха, жасмин, шипшина. Починають плодоносити деякі сорти суниці. Проводиться останній полив цибулі і обліпихи. Можна 12 червня проводити підгодівлю моркви, капусти, огірків, використовуючи настій пташиного посліду, купірувати (прищеплювати) плодові дерева.

За народними прикметами, якщо павуки плетуть павутину у цей день - прикмета, яка дозволяє очікувати зміни погоди на найближчий час.

Джерело 

??