Сьогодні вшановують пам'ять мученика Віта: народні повір'я і традиції дня

??Сьогодні вшановують пам'ять мученика Віта: народні повір'я і традиції дня
Сьогодні, 28 червня, вшановують пам'ять святих мучеників Віта, Модеста і Крискентии. В народі це свято називають "Фіт" або "Фітів день". Українські Новини розкажуть про історію та традиції пам'ятного дня.

Святий мученик Віт (Фіт) - син сицилійського вельможі і язичника на ім'я Гілас. На відміну від своєї сім'ї, Віт став християнином і за свою віру й молитви отримав дар чудотворення. За допомогою нього він навертав до християнства язичників, а також умів зцілювати людей.

Святий став жертвою гоніння на християн. За свою віру він терпів побиття батька за наказом правителя. Щоб врятувати Віта, його вихователь святий Модест і годувальниця свята Кріскентія повели мученика з батьківського дому. Ховаючись від мучителів, святі жили в бігах, а Віт продовжував творити чудеса зцілення. Але і тут їх наздогнали гоніння.

Ціла низка тортур не досягала чудотворця і святих. Окови самі спадали з рук, а леви смиренно схилялися до ніг. Але жорстокий імператор наказав повісити їх на стовпи і проводити тортури. Мученики просили милості у Всевишнього і мирно випустили дух.

Традиції та прикмети дня

Особливі традиції на Фітів день є в Німеччині. Існує повір'я, що танці перед статуєю Віта дозволять позбутися від хвороб і знайти здоров'я. Надалі ці танці стали називати "танцями святого Віта".

В цей день особливо чуйно прислухаються до прикмет. Вважалося, якщо на Фіта йде дощ, це погано для врожайності. Також вірили, що після цього дня не можна сіяти зернові культури.

Щоб вберегти худобу від хвороб у народі просили захисту у Віта.

Дощ у День Фіта – погано для жита.
Багато роси – до родючості.
Соловей на Фіта замовкає.
Перед негодою бабки скрекочуть голосніше звичайного.

Іменини: Іона, Григорій, Михайло, Семен, Степан, Федір.

Джерело ??