Страх: звідки він береться і як його подолати?

​Я завжди чекаю найгіршого. Багато людей живуть з цією підсвідомою установкою. Їх постійним супутником є страх.
Страх: звідки він береться і як його подолати?
Я завжди чекаю найгіршого. Багато людей живуть з цією підсвідомою установкою. Їх постійним супутником є страх, інформує UkrMedia.
Вони цілком серйозно бояться того, що їх звільнять або зменшать зарплату. Таких людей переслідує страх того, що саме в їхньому під'їзді станеться витік газу і вони загинуть при вибуху. Багато хто панічно боїться, що підхоплять свинячий грип і помруть від цієї підступної хвороби. Хтось побоюється поїздок з страху, що автобус, на якому вони будуть їхати, потрапить в аварію і вони постраждають.
Звідки береться така тривожність? Як від неї позбутися.
Люди, що живуть з постійним відчуттям страху, намагаються відгородити себе від усіх існуючих і надуманих загроз. Вони уникають близьких стосунків з протилежною статтю, тому що бояться страждань у разі зради або розриву. Бояться реалізувати свої здібності і таланти через страх потерпіти невдачу і зіткнутися з катастрофою мрії.
Психологи стверджують, що така поведінка викликає у них глибинний страх життя. Людина не може перемогти свій страх і зважитися реалізовувати свої плани, тому що очікує невдачі. Виникає хибне відчуття безпеки, а життя проходить, і разом з ним проходять повз можливості, які воно дає. Виходить, що людина, яка живе в постійному страху і ховається від можливих невдач, живе наполовину.
Проблема таких людей - вони вважають себе негідними кращої долі. Їм бракує впевненості в своїх силах. Вони переконані, що не здатні заслужити кращого ніж-те, що мають. Все це говорить про підсвідоме відчуття своєї провини, яка випробовується страхом, який живе у людині.
Відомий психоаналітик з Франції Мусу Набаті стверджує, що винуватою почувається дитина, яка живе в кожному з нас. Це відбувається тому, що колись в дитячому віці людині була нанесена душевна травма, її сильно образили або ж вона росла у неблагополучній сім'ї, де хтось із батьків зловживав алкоголем, були часті сварки і скандали, був свідком розпаду сім'ї. Дитина відчула себе винною і відповідальною за те, що сталося. Вона виросла з упевненістю, що заслужила все те, що з нею було. В голові відклалося переконання, що щастя дається лише через біль і страждання.
Цей негативний і болісний особистий досвід з дитинства є причиною спотворення сприйняття людиною дійсності. Вона же провокує нові неприємності і проблеми вже у дорослому житті. Страх і тривожність стають постійними супутниками, що заважають отримувати від життя задоволення і добиватися поставлених цілей. Будь-які повідомлення про трагедії в ЗМІ ще більше підсилюють переконання, яке живе в такій людині : «все погане, що сталося з іншими людьми сьогодні-завтра станеться зі мною».

Що ж робити? Як побороти власні страхи?
Психологи дають пораду: для того щоб позбутися від стану, коли людина постійно чекає нових неприємностей, слід в першу чергу з'ясувати причину страху, розібратися, чого саме ви боїтеся.
Цілком можливо, що за страхом життя ховаються дитячі психологічні травми, сумні спогади. Необхідно знати справжню причину власних страхів і тривожності, щоб поглянути на проблему по-новому і змінити своє ставлення до неї.
Надмірний страх перед різними катастрофами також може свідчити, що ви ототожнюєте себе з постраждалими людьми.

Знайдіть час і запишіть кілька разів поспіль свої страхи. Проаналізуйте, що конкретно вас лякає. А потім подумки намалюйте щасливий фінал страшної історії. Обов'язково скажіть собі, що все, що ви зробите, допоможе саме вам, а не жертвам, з якими ви себе ототожнюєте.
Побороти свої страхи - завдання непросте, подолання страху зажадає від вас максимуму зусиль. Однак зробити це необхідно, щоб позбутися постійного відчуття тривожності, яке отруює життя і не дає бути щасливим.