Шість звичок, які шкодять вашому імунітету

Шість звичок, які шкодять вашому імунітету
Хронічний стрес, дієти, недосипання – все це підриває здоров'я людини

Наше самопочуття повністю залежить від нашого способу життя: від тривалості сну, від того, наскільки ви дратівливі, схильні до стресів, від того, що ви їсте. Всі ці звички – сильне потрясіння для імунної системи. Якщо ви спите чотири години на добу або переїдайте на ніч – це відіб'ється не тільки на вазі і кольорі обличчя, а й на здатності вашого організму протистояти різним вірусам.

Саме тому так важливо позбутися від шкідливих звичок і негативних емоцій, які підривають імунітет. Ми наводимо шість найбільш поширених звичок, які призводять до поганого самопочуття.

Ви відкладаєте візит до лікаря

У Канаді було проведене дослідження, при якому з'ясувалося, що люди, що відкладають лікування, потім лікують ускладнення і взагалі частіше хворіють, ніж ті, хто звертається до лікаря вчасно. Чим швидше ви дізнаєтеся, в чому причина вашого нездужання, і почнете лікуватися, тим більша ймовірність, що вас чекає щасливий кінець. Відмова від лікування тільки продовжить ваші муки і підірве імунітет, і, отже, ви ризикуєте захворіти чимось ще.

Ви суворо обмежуєте калорійність раціону

Низькокалорійне харчування не здатне забезпечити організм достатньою кількістю речовин, в яких він потребує. Без повноцінного харчування порушується робота всіх систем організму, підривається імунітет. Радикальне зменшення калорійності їжі – далеко не кращий спосіб скинути зайві кілограми. Тільки регулярні вправи і збалансоване харчування допоможуть вам досягти бажаної мети. Крім того, нестача необхідних вітамінів (особливо вітамінів групи B) може привести до депресії – прямого шляху до серцевих захворювань.

Ви перебуваєте в хронічному стресі

Невелика кількість стресових ситуацій активізують захисні сили організму, так як наш організм відповідає на стрес активним виробленням антитіл (особливий білок, який знищує бактерії і віруси), принаймні, якийсь час. Але хронічний стрес призводить до виснаження імунної системи, організму все важче протистояти інфекціям. Три дні сильного стресу підвищують ризик набути таких захворювань, як діабет і остеопороз.

Ви не висипаєтеся 

Під час сну всі процеси в імунній системі прискорюються, і слабкий імунітет сам відновлюється. Але якщо ви скупитеся на сон, ви позбавляєте себе життєво необхідних резервів. Якщо ви погано засинаєте, виключіть каву після опівдня, а алкоголь уникайте хоча б за 3-5 годин до сну, бо і кофеїн, і алкоголь впливають на якість вашого відпочинку.

Ви тренуєтеся на повну

Приділяючи всього півгодини в день помірному фізичному навантаженню, ви підвищуєте активність білих кров'яних тілець, тим самим, збільшуючи опір організму до різних бактерій. Але зайва захопленість фізичними навантаженнями може привести до зворотного ефекту: організм сприймає надмірну активність як стрес і природно реагує на нього, як було сказано вище, ослабленням імунітету. Крім того, постійні фізичні навантаження можуть привести до "вітамінного голодування", що загрожує багатьма проблемами.

Ви довго приховуєте образи

Коли ми сердимося на людину, яка образила нас, ми направляємо негативну енергію не тільки на неї, але в першу чергу на себе, іншими словами, займаємося саморуйнуванням. Те, що відбувається з нами, коли ми сердимося, – підвищується артеріальний тиск, частішає серцебиття – це класичні симптоми стресу, який, без сумніву, підриває наш імунітет. 

Необхідно підкреслити, що, простивши, ви не забудете про те, що колись образила вас, але навчитеся згадувати подію без злості. Інакше кажучи, прощаючи, ви створюєте навколо себе енергетичне поле і знаходите душевну рівновагу.

Джерело  ​