Вчені назвали найнещасливіший рік у історії людства

Навіть чорна чума не може зрівнятися з нещастями, що трапилися протягом цього року.

Відверто кажучи, людям, що живуть в 2018 році, дуже пощастило, якщо порівняти сучасні часи з усією людською історією. Тривалість життя становить близько 72 років, і хвороби, такі як віспа та дифтерія, які були поширені та смертельні всього-на-всього століття тому, уже або успішно лікуються, або взагалі знищені. Але давайте повернемося до того часу, коли людство не мало чисельності 7,7 мільярда, і до часу, глобальна катастрофа мала вразити клімат Землі та знищити її населення. Це був період, настільки жорстокий, що вчені називають його найгіршим роком для всього живого, інформує UkrMedia.
Ні, ми не говоримо про 1349 рік, коли чорна смерть вбила більше половини населення Європи. Не кажучи вже про 1918 рік, коли спалах грипу винищив десятки мільйонів. Найважчий рік, який пережила наша планета, за даними Science Magazine, був ще далі в історії - це 536 рік до нашої ери.
Цей рік був періодом, який середньовічні історики назвали Темні віки, і це був саме 536 рік, коли ця назва повністю підтвердилася. Величезне виверження вулкану в Ісландії викинуло неймовірну кількість попелу в небо. Попіл утворив "таємничий туман", який закрив сонце на декількох континентах. І цей туман тривав 18 місяців.
І не просто через темне небо це виверження стало настільки катастрофічним. Через відсутність сонячного світла температура впала - Китай переживав заморозки посеред літа, а насадження сільськогосподарських культур загинули по всій Азії, Європі та на Близькому Сході. Люди масово помирали від голоду у глобальному масштабі. І не встиг середньовічний світ оговтатися від цього лиха, як у 541 році Бубонна чума вперше заявила про себе, задовго до її найвідомішого спалаху в 12 столітті. Історики називають цей спалах "чума Юстиніана", вона знищила приблизно від 33 до 50 відсотків населення Східної Римської імперії.
Сучасні вчені та історики вже давно знали про цю несподівану темряву, але точна причина залишалася таємницею до недавнього часу. Дослідження Кембріджського університету, опубліковане в листопаді 2018 року, теоретично показало, що саме виверження вулкану спричинило глобальну темряву. Це відкриття дозволило авторам дослідження зробити остаточний висновок: рік 536 був такий же поганий, як і наступні декілька років. "Це був початок одного з найгірших періодів, коли життя було найжахливішим за всю історію людства", - сказав Майкл МакКормік, історик Гарвардського університету, який був співавтором дослідження.