10 справжніх таємниць, над вирішенням яких вчені і досі ламають голову

​Що було спочатку - курка чи яйце? Або коли дерево падає, а поруч нікого немає, то чи падає воно беззвучно? Дізнайтесь варіанти відповідей на ці та ще багато інших цікавих запитань.

"Щоб щось дізнатись, потрібно знати те, що ви нічого не знаєте", сказав Сократ, знаменитий давньогрецький філософ. І хоча ми знаємо багато, завдяки науці, ми все ще багато не знаємо. Ці таємниці турбували вчених протягом багатьох століть - і вони змусять і вас почесатись за голову, інформує Ukr.Media.
Як виникло життя?

Тут ми говоримо про життя взагалі, а не про людське життя. Існує безліч наукових теорій, і постійно з'являються нові знахідки про те, як основні будівельні блоки могли бути створені в первинних умовах або доставлені на Землю з космосу. І не схоже, що вчені можуть погодитися навіть стосовно того, яка сфера науки дасть відповідь, або якщо наука хоча б наблизилась туди, де науковцям потрібно шукати відповіді на ці запитання.
Величні піраміди Єгипту

Побудовані між 2589 і 2504 роками до н.е., єгипетські піраміди були б дивом інженерії та фізики, навіть якщо вони були побудовані сьогодні. Отже, як тоді з цим впоралися стародавні люди, що жили в древній пустелі? Є вчені, які вірять, що іншопланетяни з іншої планети повинні були бути задіяні в цьому процесі. Інші вчені вважають, що відповідь полягає в пандусах, мокрому піску і шківах. Ми знаємо лише те, що ми нічого про це не знаємо.
Чи існує розумне життя за межами нашої планети?

Великі піраміди. Стоунхендж. Кола на полях. Як же таке сталося без допомоги розумного життя десь за межами нашої планети? Хоча ми не знайшли ознак позаземного розумного життя, проте основна ймовірність приводить до висновку, що десь є істоти, які мають принаймні стільки ж інтелекту, скільки земляни? Але, скажімо, якщо існувало таке поняття, як позаземне розумне життя, то чи ми могли б розпізнати його за допомогою наших земних почуттів? На даний момент все це залишається загадкою.
Що це за дивні радіосигнали, які доносяться із космосу?

Десь "там", щось посилає сигнали. Вчені спостерігали величезні вибухи радіохвиль, що доходять з відстані трьох мільярдів світлових років від нас (виявлено на основі неймовірно складних розрахунків). Люди люблять вірити, що вони походять від розвинутої позаземної цивілізації, і ця гіпотеза не була повністю виключена дослідниками в програмі Breakthrough Listen, науково-дослідної програми, присвяченої пошуку доказів розумного життя у Всесвіті. Але ніхто достеменно про це не знає, і є багато інших гіпотез, включаючи ті, що стосуються чорних дір і вмираючих зірок.
Чим чи ким є тихоходки, що існують на Землі?

Ви, мабуть, чули про тихоходок, так званих восьминогих мікроорганізмів, які часто зустрічаються навколо мохоподібних дерев. Вони можуть жити без води, витримувати температуру від -165 до +150 градусів по Цельсію, і навіть виживати в космічному просторі. Їх неймовірні навички виживання змусили деяких людей вважати, що ці організми дійсно прийшли з космосу, але вчені вважають, що вони походять з Землі. Тим не менш, навіть з найскладнішою послідовністю генів, вчені не змогли зрозуміти, ким саме є тихоходки або навіть визначити тип, до якого вони належать. Чи можуть вони бути комахами? Черв'яками? Ракоподібними?
Чому ми спимо?

Ми знаємо, що людський організм регулюється циклом сну-бадьорості. Ми знаємо, що ми витрачаємо майже третину нашого життя уві сні. Ми знаємо, що наші тіла відновлюються під час сну. Ми знаємо, що ми бачимо сни під час сну. Ми знаємо багато способів, за допомогою яких сон впливає на наше тіло. Але не всі живі організми потребують сну. Так чому ж він потрібен нам? Однією з перспективних теорій є те, що сон відіграє важливу роль у пластичності мозку. Вчені йдуть саме по цьому сліду, коли ми говоримо (вивчаючи клітини "глії"), тому ми будемо тримати вас в курсі справ, якщо науковці знайдуть якісь докази.
Чому восьминоги виходять з моря?

Ні, це вже навіть не загадка. Це дійсно сталося. У 2017 році десятки восьминогів вийшли з океану і повзали уздовж узбережжя приморського міста в Уельсі. Здається, вони зібрались на нічне паломництво, але незрозуміло до кого чи до... чого. National Geographic звернувся до кількох експертів, які надавали різні теорії, включаючи деменцію восьминогів, переміщення популяції восьминогів через бурі, і бум популяції восьминогів, який змусив їх відправитись на пошуки їжі, через зменшення кількості продовольства. Але ніщо з цього не пояснює те, чому через три дні все це різко припинилося.
Якщо дерево падає, але поблизу немає нікого, хто б це почув...

Якщо дерево падає, коли нікого немає, щоб почути це, то чи дійсно воно видає звук? Відповідь зводиться до того, що таке "звук"? Якщо звук визначається як хвилі, викликані рухом, ми можемо відповісти, що так, звук існує, навіть якщо вуха не чують його. Але квантова теорія стверджує, що без вимірювального пристрою для його фіксування, то тоді звуку не існує. Коли вчені дізнаються, як має бути правильно визначений звук, ми обіцяємо повідомити про це.
Що з'явилося спочатку - ципля чи яйце?

Хоча британські дослідники виявили, що утворення яєчної шкаралупи не може відбутися без білка, знайденого в яєчниках курки, було визнано, що існують інші види яєць, чиє існування на Землі передувало курчатам. Це означає, що яйце могло розвиватися до появи курки. І тому ми повертаємося на початок. Справа в тому, що як тільки ви входите в еволюційну адаптацію, практично неможливо простежити, що ж насправді виникло першим.
Чи існує життя після смерті?

Той, хто помирав і зумів вижити, щоб розповісти про це, насправді не пережив смерті. Чи це не так? Звичайно, вони не переживали цей стан постійно. Отже, виникає запитання: чи є життя після смерті, з якої вже не повертається? Це важко вивчати, оскільки не можна повернутися, дійсно померши смертю, з якої не повертаються. Проте деякі вчені наполягають, що життя після смерті є фактичним, перевіреним, науковим фактом. Тим не менш, інші дослідники наполягають, що життя після смерті неможливо з точки зору квантової фізики.