Від чого слід відмовитися після 45 років

​45 років – це певний рубіж, після якого слід відмовитися від малокорисних звичок.

Сорок п'ять років - це своєрідний психологічний рубіж, який у багатьох людей асоціюється із закінченням професійної кар'єри, з погіршенням стану здоров'я, з розвитком всіляких проблем, обумовлених віковими трансформаціями організму. Насправді й фізичний та емоційний стан можна і потрібно регулювати, зберігаючи молодість і різнобічну активність до похилого віку. У статті ми зробили короткий огляд речей, які не слід робити, якщо вам виповнилося 45 років, інформує Ukr.Media.
Піддавати суглоби важким фізичним навантаженням
Після сорока п'яти років необхідно відмовитися від важких фізичних навантажень з великими обтяженнями. Активність такого роду негативно відбивається на стані хребта і суглобів. Особливо це стосується тих, хто не звик тренуватися регулярно протягом останніх п'яти років.
Вся справа в тому, що після сорока років прискорюються дегенеративні процеси у хрящовій тканині, в тому числі в міжхребцевих дисках. Високе навантаження, пов'язане з підйомом тягарів, може призвести до появи болю в спині і суглобах, зумовлених остеохондрозом і артрозом.
Віддавайте перевагу навантаженням помірної інтенсивності, переважно в аеробному режимі. Якщо ви все ж вирішили набрати м'язову масу, то будьте вкрай обережними у підборі вправ. Намагайтеся використовувати відповідні тренажери замість роботи з вільними вагами, щоб виключити надмірне компресійне навантаження на суглоби і хребет.
Зловживати простими вуглеводами
Прості вуглеводи, які містяться в печиві, тортах, тістечках та інших солодощах, потрапляють в кров, зв'язуються з білковими сполуками і жирами, і запускають процес глікірування.

Білкові молекули, в тому числі ферменти, пов'язані простими вуглеводами, втрачають свою біологічну активність і перестають коректно виконувати свої завдання, викликаючи різноманітні відхилення в цілому ряді біохімічних процесів, що відбуваються на клітинному рівні. Сучасна наука вважає глікірування одним з ключових факторів, що запускають старіння організму. Тому, якщо ви зацікавлені в продовження молодості і здорової активності, максимально скоротіть частку простих вуглеводів у своєму раціоні.
Вести сидячий спосіб життя
Після сорока п'яти років слід категорично відмовитися від сидячого і малорухливого способу життя. Нестача рухової активності призводить до зупинки процесів відновлення органів і тканин, а також до дистрофії цілого ряду м'язових груп, що беруть участь у ходьбі, формуванні правильної постави, стабілізації тазу.
У сукупності перераховані ефекти призводять до розвитку діабету, атеросклерозу, артрозу, гіпертензії, зниження мозкової активності. Щоб підтримувати хорошу форму, достатньо приділяти тренуванням помірної інтенсивності 2 дні на тиждень по одній годині, а також ходити швидким темпом не менше 30 хвилин кожного дня.
Відмовлятися від саморозвитку
Не відмовляйтеся від реалізації власних задумів, придбання нових навичок, освоєння цікавих особисто для вас знань і умінь. Відпочиньте від звичної рутини і присвятіть частину часу саморозвитку.
Втілюйте в життя дитячі мрії. Запишіться на курси малювання, гри на гітарі, йоги, художнього ліплення, комп'ютерної грамотності. Сходіть в похід, на концерт улюбленої групи, займіться вивченням іноземної мови. Після сорока п'яти років вкрай важливо приділяти достатньо уваги підтриманню мозкової активності, щоб швидкість мислення і запам'ятовування нової інформації залишалася на колишньому рівні як можна довше.

Регулярно переїдати
Після сорока п'яти років в організмі починається серйозна гормональна перебудова. Відбувається поступове скорочення вироблення статевих гормонів. І у чоловіків, і у жінок ці процеси призводять до уповільнення швидкості обміну речовин. У результаті надмірне харчування і зловживання продуктами глибокої переробки призводять до швидкого набору зайвої ваги.
На зниженому гормональному фоні зростає не тільки підшкірний жировий прошарок, але і об'єм так званого абдомінального жиру. При цьому позбавитися від зайвої ваги після сорока п'яти років стає значно складніше.
Сидіти на дієтах
Гормональна перебудова, що регулює обмін речовин, після сорока п'яти років знижує можливості організму до адаптації. Будь-яке жорстке скорочення харчової цінності вашого щоденного раціону в цілях схуднення може призвести до зворотного результату.
Це пов'язано з тим, що організм, пристосовуючись до дефіциту калорій, знижує швидкість обміну речовин. Тобто, припустимо, ви скоротили калораж на 400 ккал, і ваш організм одночасно з цим уповільнює основний метаболізм на 300 ккал. Тобто, за фактом сумарний щодобовий дефіцит енергії не перевищить 100 кілокалорій.
Цікаво те, що після припинення дієти колишня швидкість енергообміну відновлюється не раніше, ніж через рік. З цієї причини люди, які сиділи на жорстких дієтах, швидко повертаються до колишньої ваги і навіть набирають більше. На жаль, з віком цей неприємний ефект істотно посилюється.
Вживати червоне м'ясо і м'ясні продукти
Всесвітня організація охорони здоров'я офіційно визнала червоне м'ясо і продукти його переробки канцерогенами, тобто продуктами, що викликають онкологічні захворювання. Це один з ключових приводів для того, щоб відмовитися від вживання м'яса і замінити його більш здоровими джерелами білка: горіхами, бобовими, крупами і злаками.

Крім цього, в процесі засвоєння м'яса та продуктів його переробки утворюються побічні метаболіти - солі сечової кислоти, які називаються урати. Накопичуючись в організмі, урати відкладаються в кістковій і хрящовій тканині, провокуючи розвиток артриту. Сильні болі в суглобах, обмеження їх рухливості, деформація пальців - це основні симптоми хронічного запалення суглобів. І, знову ж таки, всі перелічені явища посилюються з віком. Тому, щоб зберегти здоров'я опорно-рухового апарату, слід виключити червоне м'ясо і продукти його переробки з раціону.
Мати шкідливі звички
Будь-які шкідливі звички, зокрема куріння і алкоголь, знижують функціональні ресурси внутрішніх органів. Після сорока п'яти років фільтруюча здатність лімфатичної системи і печінки втрачає частину колишньої продуктивності.
Як наслідок, шкідливі речовини, що надходять з тютюновим димом, етиловий спирт, а також харчові консерванти, підсилювачі смаку, гормони та антибіотики з продуктів тваринного походження накопичуються в організмі і отруюють його, приводячи до зниження імунітету.
Висновок
Завдяки останнім досягненням медицини, а також численним науковим дослідженням, людству вдалося відчутно збільшити тривалість життя. Сорок п'ять років в наш час - це початок нового циклу, коли в людині вдало поєднуються висока фізична та інтелектуальна активність і накопичений професійний і життєвий досвід.
Бережіть суглоби, відмовтеся від сидячого способу життя та шкідливих звичок, не переїдайте, максимально скоротіть частку простих вуглеводів в щоденному раціоні і обов'язково займіться саморозвитком, щоб закласти підвалини здорового довголіття.
За межами сорока п'яти років перед вами відкривається безліч нових можливостей. Використовуйте їх для того, щоб черговий етап вашого життя пройшов максимально насичено і продуктивно.