Визначено п’ять головних ворогів імунітету


Загін найнебезпечніших ворогів імунітету очолило куріння. Фахівці пояснюють: нікотин, смоли та інші речовини тютюнового диму серйозно виснажують імунну систему – її організм використовує як захисний ресурс у боротьбі саме з ними, а не з вірусами. Тому курці хворіють першими.
Другим за ступенем тяжкості шкоди йде неправильне харчування. Наукові дослідження свідчать, що сучасні люди недобирають вітамінів, так як їх раціон збіднений свіжими і рослинними продуктами. Водночас поїдається багато консервантів і барвників, – тим часом ці речовини сприяють знищенню імунних клітин.
Фактор третій – стреси. В організмі через стрес активізується вироблення гормону кортизолу, який впливає на погіршення роботи імунної системи. Крім того, імунну систему пригнічує фізичне перенапруження.
Також удар по імунітету завдає безконтрольний прийом лікарських препаратів. Мало хто звертається за обстеженням до лікарів при кожному нездужанні, – частіше люди займаються самодіагностикою і самі вирішують, які ліки вони будуть приймати. Але експерти застерігають, що таке самолікування може призвести до того, що імунна система практично перестане працювати.