Нові невиліковні хвороби можуть з’явитися через глобальне потепління


Зміни клімату могли стати причиною появи нового виду потенційно смертельного і стійкого до ліків грибка під назвою Candida auris. Про це застерігають вчені, які попереджають, що у світі можуть з’явитися нові хвороби, про які людство навіть не підозрює, пише УНІАН.
Виявлений вперше у Японії у 2009 році Candida auris спричиняє зараження крові, ран і вушних каналів, які можуть призвести до смерті. У 2012-2015 роках вид виявили на трьох континентах: в Африці, Південній Америці й на Індійському субконтиненті, — пише Newsweek. Він може поширюватися в медичних закладах, від людини до людини або при через контакт із зараженим обладнанням. В Центрі контролю і профілактики хвороб застерігають, що пацієнти лікарень і будинків для людей літнього віку особливо під загрозою. Читайте також Швеція закликає доїдати і краще добирати харчі заради зупинки глобального потепління.
Страх перед грибком зростав впродовж кількох років. У 2017 році голова Відділення грибкових захворювань Центру контролю і профілактики хвороб наголосив, що поведінка Candida auris «непередбачувана і викликає занепокоєння, спричиняючи хвороби в країнах по всьому світу включно зі США».
Станом на 12 липня в США було виявлено 716 випадків зараження. Вид особливо небезпечний зважаючи на те, що він стійкий до низки протигрибкових препаратів. Крім того, його дуже важко виявити за допомогою звичайного лабораторного обладнання.
Доктор Автуро Касадевалл, який очолює кафедру молекулярної мікробіології й імунології в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, виступив співавтором останнього дослідження грибка. За його словами, зазвичай виду важко вижити у тілі ссавців через температуру. Але його команда переконана, що Candida auris почав заражати людей відносно нещодавно, тому що він пристосувався до більш високих температур завдяки глобальному потеплінню. Тому тепер грибок здатен жити в людському тілі. Читайте також Через загадкову хворобу обличчя чоловіка розпухло до аномальних розмірів (фото, відео)
«Найбільш містичним аспектом перетворення Candida auris в патоген для людей в тому, що він з’явився одразу на трьох різних континентах приблизно в один і той же час. Це вказує на спільний чинник у географічно віддалених одне від одного місцях. І зважаючи на те, що зміна клімату відбувається по всьому світу, ми вирішили зосередитися на цій зміні», – пояснив вчений.
За словами Касадевалла, якщо грибок дійсно став настільки небезпечним для людського здоров’я через глобальне потепління, тоді світу потрібно готуватися до небезпечного майбутнього. Тому що людство в такому випадку чекає цілий спалах нових і невідомих зараз хвороб.​