Борис і Гліб 6 серпня: історія, традиції та прикмети свята

​До цієї пори зазвичай достигав хліб. У народі говорили: «Борис і Гліб – встиг хліб».

Це народне свято присвячене невинно вбитим угодникам Борису і Глібу. Воно відзначається 6 серпня 2019 року (за старим календарем — 24 липня), інформує Ukr.Media.
В цей день християнська церква вшановує пам'ять братів Гліба, князя муромського і Бориса, князя ростовського, які були підступно вбиті у 1015 році.
Їхнім батьком був великий князь київський Володимир Святославич. Після смерті батька між його синами розгорілася боротьба за престол і землі. На даний момент є дві версії, хто саме наказав убити братів. Одна з них стверджує, що вони загинули за наказом старшого зведеного брата Святополка Окаянного. В іншій йдеться про те, що винуватцем їх смерті був Ярослав Мудрий, який був теж їх зведеним братом.
За те, що вони покірно прийняли мученицьку смерть від одновірців, церква зарахувала Бориса і Гліба до лику святих. Канонізували братів, тому що неодноразово була доведена чудотворна сила їх мощей.
В народі їх вважали заступниками землі Руської та небесними оберігачами слов'янського народу.
Традиції та обряди
У наших пращурів цей день знаменувався активним збором ягід (смородини, малини, чорниці, ожини, калини та черемхи) на пироги, варення, компоти і для сушіння. Робилися запаси березових віників для лазні.
До цього дня посилюються грози, тому наші пращури вважали за краще не виходити на роботу в поле, побоюючись пожеж через блискавки, які потрапили б в стоги.
Прикмети
  • На Бориса і Гліба дозріває хліб.
  • Середня добова температура впала нижче +15 °C, значить, прийшов час збирати черемшину.
  • Якщо солома жата у цей день, значить, крити будинки нею не можна, тому що або вітром знесе, або блискавка потрапить.
  • Якщо на 6 серпня доводиться повний Місяць, погода в цей день буде такою ж до кінця літа.
  • Чайки часто сідають на воду — до дощу.