Медовий Спас 14 серпня: історія, традиції та прикмети свята

​В Медовий Спас у церквах проходить богослужіння, освячується мед нового врожаю і вода.

Медовий Спас у 2019 році відзначається 14 серпня. Це народно-християнське свято, перший з трьох Спасів. Він присвячений Ісусу Христу. Назва свята походить від слова Спаситель. Його офіційна церковна назва — Походження (винесення) чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Православна Церква в цей день вшановує Свято Всемилостивому Спасу та Пресвятій Богородиці, пам'ять семи мучеників Маккавеїв. У народі це свято називають ще Першим або Маковим Спасом. З цього дня починається Успенський піст, інформує Ukr.Media.
Історія свята
Православна Церква приурочила Медовий Спас до Походження (винесення) чесних древ Животворящого Хреста Господнього (слово «Походження» означає «хресний хід»). Свято було встановлене в IX столітті в Константинополі. Вибір дати не випадковий. Серпень був найспекотнішим місяцем у році. В цей період поширювалися інфекційні захворювання, які спричиняли за собою смерть. Частина Животворящого Хреста (на якому розіп'яли Ісуса Христа) проносили по місту, освячували ним воду і вулиці, після чого хвороби вщухали.
Назву «Медовий Спас» свято отримало за те, що в цей час збирали мед нового врожаю. Мокрим народ іменував його тому, що дата святкування збіглася з Хрещенням Русі в 988 році. Назву «Маковія» він отримав за те, що у цей день починали збирати мак.
Традиції та обряди свята
В Медовий Спас у церквах проходить богослужіння, освячується мед нового врожаю і вода.
У цей день також заведено святити букети з волошок і чорнобривців. Люди приносять їх додому, засушують і зберігають в якості оберегів. На Русі у відварах цих квітів матері купали дітей, щоб вберегти їх від хвороб.
Господині готують святкові частування: макові булочки, млинці, пироги та печиво. Освяченою випічкою пригощають членів сім'ї і незаможних.
На Русі в цей день священнослужителі здійснювали хресні ходи до природних водоймищ і освячували воду. Після цього люди купалися в них і купали домашню худобу, щоб очиститися від гріхів і зміцнити здоров'я.
В Медовий Спас було заведено допомагати вдовам. Хлібороби у цей день починали активно прибирати урожай. Пасічники закінчували збір меду. Ввечері молодь збиралася в компанії, співала пісні та водила хороводи.
Що можна і що не можна їсти в Медовий Спас
14 серпня у християн починається Успенський піст. У цей день забороняється вживати м'ясні та молочні продукти, яйця, рибу. Дозволена їжа рослинного походження. Традиційні страви, які вживають у свято: домашня випічка з додаванням маку і меду, горіхів, кориці, ягід і фруктів.
Що не можна робити в Медовий Спас
В Медовий Спас забороняється сваритися, лаятися, виражатися матом, перебувати в поганому настрої, бажати зла іншим людям.
Прикмети та повір'я на Медовий Спас
  • На Медовий Спас йде дощ — пожеж буде мало.
  • Жінкам, які помоляться в цей день у церкві, відпускаються всі гріхи.
  • Якщо людина загадає бажання з першою ложкою меду, то воно здійсниться.
  • На наступний день після Медового Спасу необхідно провести в будинку генеральне прибирання, щоб змити негативну енергетику.
  • Після Першого Спасу в воду не заходять — можна захворіти або потонути.