Вченими доведено, що забруднене міське повітря діє на людей так само, як і куріння

​Забруднене повітря не краще за цигарковий дим.

Вашим легеням може загрожувати небезпека, навіть якщо ви ніколи не курили: досить жити в місті із забрудненим повітрям. Згідно з проведеним дослідженням, жити в місті з високим рівнем озону протягом 10 років — все одно що викурювати пачку цигарок на день протягом 30 років, інформує Ukr.Media.
Це перше дослідження, яке в найдрібніших деталях розглядає довгостроковий вплив забруднення повітря на здоров'я легенів у дорослих. Вчені оглянули більше ніж сім тисяч повнолітніх в шести великих регіонах, включаючи особливо забруднені Нью-Йорк і Лос-Анджелес. З виникненням емфіземи легень були пов'язані різні типи забруднення — наявність у повітрі твердих частинок, чорного вуглецю, оксиду азоту та атмосферного озону. З останнім все дуже погано.
Озон утворюється, коли сонячне світло взаємодіє з хімічними речовинами, які викидають автомобілі та інші джерела забруднення. Все стає гірше, коли зростає температура навколишнього середовища. А зараз ця проблема особливо актуальна.
Щоб хоч якось вирішити проблему, дослідники пропонують переходити на електричний транспорт, а також частіше ходити пішки і їздити на велосипедах. Чим більше викопного палива ми використовуємо, тим гірше стає якість повітря і тим сильніше змінюється клімат.