Чи можна садити сосну на ділянці — погані і хороші прикмети

​Кажуть, що посадити сосну біля житла — погана прикмета, але дивлячись на маленькі гарні паростки, складно уявити небезпечне.

Забобонні люди стверджують, що посадка сосни на своїй ділянці — погана прикмета. Ніби вона відбирає силу волі і штовхає у прірву зневіри. Чи так це?
Чому посадка сосни на ділянці погана прикмета
Стародавні слов'яни помітили, що в будинках, поруч з якими цей представник сімейства хвойних, відбувається чортівня. Починається все поволі, з дрібних неприємностей, проблем і зниженого настрою. Поступово печаль посилюється настільки, що може довести до самогубства. Іноді це не очевидно, наприклад, з'являється тяга до алкоголю, яка переростає в алкоголізм і людина випадає з життя у звичному соціумі, інформує Ukr.Media.
Інші прикмети про сосну акцентують увагу на цвинтарній атрибутиці. На могили здавна приносили гілки або вінки, як пам'ять про померлого. Скандинави використовували дане дерево для похоронних багать. В цьому була символічна частина, але з точки зору практичності — смолиста деревина швидко горить.
Можливо, з цієї причини слов'яни відмовлялися садити сосну біля житлових будинків — підвищувалася ймовірність пожежі. Особливо якщо рослина «переростала» будова. Був ризик померти від задухи, якщо гілки перекриють димар.
Згідно ще однієї забобони, хвойні дерева є чоловікогонами, причому не тільки серед людей, але і серед інших представників флори. Ботаніки пояснюють це розгалуженою кореневою системою, яка вбирає в себе більшу частину вологи, а також окисленням ґрунту навколо стовбура через голки, які падають.
Сосна біля будинку — хороші повір'я
У часи язичництва хвойні дерева мали особливе значення. Із-за своїх природних особливостей сосни були символом довголіття і строгості. До появи монотеїстичної релігії, сосновими гілками прикрашали храми. Крім того, вони згадуються в оповідях, як магічні помічники: палиці, мости, елементи зіль і інші.
За легендою, Гіменей, покровитель шлюбу та сім'ї, висвітлює молодятам шлях за допомогою факела саме з цього дерева. Тому присутність сосни в будинку є запорукою взаєморозуміння між подружжям, достатку і щастя.
Попри те, що сосну у дворі вважаються поганою прикметою, езотерики радять зосередити увагу на її позитивній якості. Так, рослина є накопичувачем і донором позитивної енергії. Цю властивість можна використовувати для лікування психічних захворювань, а також для відновлення сил у людей, які займаються важкою фізичною або розумовою працею.
Сосна оточує себе потужним захисним коконом, який не пропускає негативну енергетику. Навіть маленьке живе дерево-бонсай в будинку здатне протистояти наведенню псування, пристріту або просто заздрості в вашу адресу.
Практична користь сосни поряд з будинком
Народна і традиційна медицина використовує у своїх цілях все, що може дати сосна: смолу, хвою, бруньки та їх похідні, такі як дьоготь, скипидар, оцет тощо. Але навіть просто стоячи поруч і вдихаючи повітря, насичене фітонцидами, можна вилікуватися від тонзиліту або бронхіту. Терпентин в смолі теж чудово розріджує мокротиння.
Велика кількість вітаміну С, що міститься в голках, робить цю рослину незамінною при застуді і захворюваннях обміну. Ще стародавні мореплавці запасалися смерековими та сосновими гілками, щоб уникнути цинги у своєї команди.
Соснові бруньки заварюють і вживають як відхаркувальний і сечогінний засіб. Відвар використовують в лікувальних ваннах, інгаляціях, для дезінфекції рук або інструментарію. Аналогічного ефекту можна добитися після запарювання хвої. Від подагри, ревматизму і запальних захворювань нервової системи підійдуть аплікації скипидаром.
Догляд за сосною
Рішення посадити дерево на ділянці серйозне: треба вибрати зручне місце з урахуванням розвитку коренів, підготувати ґрунт, вирити чималу яму і знайти підходящий саджанець.
Як правило, для переміщення на нове місце вибирають сосни трилітки, з добре розвиненою кореневою системою. Важливо, щоб при покупці вона була вкрита від попадання сонячних променів. На повітрі підземна частина рослини швидко висихає, що веде до загибелі.
Якщо висаджуєте кілька дерев, то відстань між ними повинна бути не менше 4 метрів. Поглиблення потрібне глибоке із зазором між стінкою ями і земляною грудкою не менше 20 см. На дно кладеться бита черепиця, керамзит або цегла. Ґрунт, який залишився змішується з дерном, піском, торфом і мінеральними добривами. Після засипання ями все щільно утрамбовується.
Молода поросль потребує поливу. У перший рік після пересадки потрібно не менше 3 літрів на один пагін. Важливо забезпечити тінь і захист від вітру. Тому спочатку навколо деревця споруджують штучне укриття. Потрібно багато часу і турботи, щоб перетворити їх у велику рослину.
Кажуть, що посадити сосну біля житла — погана прикмета, але дивлячись на маленькі гарні паростки, складно уявити небезпечне.​