Кількість родимок на тілі, як спосіб діагностики раку

​Вчені виявили спосіб діагностики меланоми, що ґрунтується на кількості та вигляді родимок на тілі пацієнта.

Вчені з Квінслендського університету в Австралії після проведення дослідження виявили новий метод оцінки ризику розвитку меланоми. За словами фахівців, цей спосіб заснований на аналізі генетичної схильності до раку, а діагностика меланоми ґрунтується на кількості та вигляді родимок на тілі пацієнта, інформує Ukr.Media.
Рік Штурм, доцент університету Квінсленда, мікробіолог, розповів, що він і його команда виявили деякі специфічні варіації генів, які впливають на кількість родимок різних типів і на ймовірність їх трансформації в злоякісні новоутворення:
По суті, ми виявили кілька категорій родимок і створили метод діагностики, при якому лікар-дерматолог, ґрунтуючись на кількості родимок кожної категорії, може визначити загальний ризик появи меланоми або інших видів раку шкіри у пацієнта. Як показали наші дослідження, люди, у яких більше неспецифічних родимок, мають більш високий ризик появи меланоми, і цей ризик зросте на 2% з появою кожної нової неспецифічної родимки на тілі людини — пояснив Рік Штурм.
Дослідження тривало протягом 9 років, а фахівці проаналізували дані понад 1200 осіб. Штурм розповів, що воно стане базою для масштабних генетичних тестів:
Ми виявили чотири основні генетичні варіації, кожна з яких відповідає за кількість родимок і їх подальшу здатність до перевтілення. На основі зіставлення діагнозів пацієнтів та їх перебігу хвороби, вдалося виявити чіткий зв'язок між показниками регуляторного фактора інтерферону 4 (IRF4) і підвищеною здатністю до переродження родимок, що дозволило забезпечити більш точний прогноз розвитку хвороби.
Результати дослідження стануть основою для клінічного обстеження в лікарнях Австралії. Науковці, у свою чергу, переконані, що новий підхід забезпечить абсолютно інший рівень діагностики меланоми, — це означає, що ракові захворювання можна вилікувати на ранніх стадіях без наслідків для здоров'я.​