Дитячий зір: продукти, які здатні підтримувати його в нормі

​Які продукти корисні для дитячого зору?

Статистика останніх років зовсім не радує. Згідно з нею, за цей час проблем із зором у дітей стало майже в 10 разів більше. Лікарі рекомендують звертати пильну увагу на стан здоров'я своїх чад, та щорічно проходити профілактичні огляди, у тому числі і в офтальмолога, інформує Ukr.Media.
А ми тим часом розповімо про те, які продукти можуть допомогти підтримати зір у нормі.
А очі, як в орла
Найбільш часті причини погіршення зору у дітей — спадковість, надмірний час біля екранів гаджетів і високе навантаження. Корекція цих факторів допоможе поліпшити ситуацію.
Але крім цього варто подбати і про меню, як допоміжний елемент профілактики і терапії. У ньому повинна бути їжа, багата вітамінами А, С і мікроелементами, такими як цинк, калій, селен, лютеїн.
Ось список продуктів, які містять їх у достатній кількості:
Чорниця
У ній міститься велика кількість вітаміну С, який важливий для профілактики катаракти. Також в ягодах є особливі речовини — антоціани. Накопичуючись в сітківці, вони сприяють зміцненню судин і утримують баланс відтоку рідини.
А каротиноїди покращують внутрішній кровообіг очей і знімають втому.
Тому чорниця — незамінний помічник, особливо для школярів, чиї очі піддаються посиленому навантаженні.
Яйця
Це один із найбільш здорових харчових продуктів, що містить цінні антиоксиданти лютеїн і зеаксантин. Дослідження довели, що систематичне вживання яєць — відмінний спосіб профілактики катаракти.
Омлет, яйце-пашот, зварене круто або яєчня — що вибере ваше чадо?
Риба
Дієтологи рекомендують вживати рибу два-три рази в тиждень. У ній містяться жирні омега-3 кислоти і поліненасичені жири, які допомагають зменшити ризик витончення сітківки та погіршення її кровопостачання.
А вживання риб'ячого жиру попередить дегенерацію жовтої плями ока. Допоможуть ці компоненти також для нормалізації нервової провідності і нормальної продуктивності слізної рідини.
Тунець, лосось, скумбрія і оселедець — ідеальний варіант.
Сир
У ньому міститься рибофлавін, який позитивно впливає на метаболізм у рогівці та кришталику. А вітамін В12 сприяє поліпшенню кровообігу, знімаючи напругу.
Кальцій, корисний для кісток, також принесе користь і для очної склери, зміцнивши її.
Чорний шоколад
Ваша дитина — ласунка? Тоді серед її улюблених страв напевно є те, що приносить не лише задоволення, а й користь. Приміром, чорний шоколад. У його складі є флавоноїди, що допомагають зміцнити рогівку і захистити судини від перенапруги.
Зелень
Не забувайте, що в дитячому меню обов'язково повинні бути салати зі свіжих овочів. Особливе місце в них варто приділити зелені. Капуста, листовий салат і шпинат містять важливі антиоксиданти. Саме вони — головні в справі профілактики катаракти.
Всього 50 г шпинату покриють потребу в лютеїні і зеаксантині, за умови вживання в сирому вигляді.
Гарбуз
Цей овоч — справжній вітамінний коктейль для підтримки хорошого зору. А все тому, що в ньому є набір вітамінів:
  • А, завдяки якому відбувається синтез зорового пігменту;
  • С, відповідальний за захист очей від УФ-променів і нормального кровопостачання;
  • В1 — забезпечує нормальний рівень внутрішньоочного тиску;
  • В2, внаслідок роботи якого краще сприймаються світло і кольори.
Морква
Часто недооцінений, але дуже корисний овоч. Бета-каротин, що входить до його складу, трансформується в організмі в необхідний для зору вітамін А.
Його недолік загрожує помутнінням кришталика і, так званій, «курячій сліпоті».
Але пам'ятайте, що бета-каротин засвоюється тільки в парі з жирами. Тому відмінно, якщо в раціоні вашого чада буде салат зі свіжої моркви з рослинною олією або сметаною.
Гарний зір багато в чому залежить від харчування, адже цій системі організму необхідна велика кількість вітамінів і мікроелементів. Але крім цього не варто забувати про просту гімнастику для очей і правильну дистанцію при використанні гаджетів. Будьте здорові!​