5 небезпечних поєднань ліків, які можуть привести до летального випадку

На жаль, інформація про смертельні поєднаннях ліків сьогодні не дуже поширена, хоча кожна людина повинна обов’язково знати про це.


ЛІКИ ВІД КАШЛЮ ТА АНТИГІСТАМІННІ ПРЕПАРАТИ


Багато ліків від кашлю, які продають без рецепта, наприклад, сиропи і антигістамінні препарати мають аналогічні речовини в своєму складі. Тому, приймаючи їх у один період, є ризик передозування.


Для тих, хто не знає про можливу млявість та сонливість після прийому такого міксу, нагадаємо, що це величезна небезпека, в разі, якщо людина буде керувати автомобілем або серйозною апаратурою.


Навіть якщо ви прийняли засіб від алергії і ліки від кашлю ввечері, перед сном, на ранок можете відчувати велику слабкість.


АНТИДЕПРЕСАНТИ ТА ЗНЕБОЛЮЮЧІ ЗАСОБИ


Кожна людина, якій лікар виписує антидепресанти і знеболюючі препарати, повинна знати, що приймати їх разом категорично не можна. Про це повинен в першу чергу повідомити доктор.


СІЗЗС (селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну, що відносяться до одного з класів антидепресантів) і нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ, які часто використовують як знеболюючі та жарознижувальні засоби), збільшують ризик розвитку кровотечі в шлунку і стравоході до 600%, тобто в 6 разів!


Нове дослідження вчених з Голландії довело, що комбінація з цих двох препаратів ще частіше провокує шлункові кровотечі, ніж якщо приймати кожен препарат окремо.


І СІЗЗС, і НПВС- тріптани, які впливають на рівень серотоніну. Якщо приймати препарати одночасно, це не тільки підвищить ризик кровотечі, а й дасть неприємні побічні ефекти: підвищення температури, прискорене дихання і серцебиття.


АНТИКОАГУЛЯНТИ ТА АСПІРИН


У багатьох країнах антикоагулянти, які застосовуються для зменшення тромбів в крові, вважаються дуже серйозними препаратами і відпускаються тільки за рецептом.


А ось аспірин є в кожній домашній аптечці і продається без всякого рецепту. Але мало хто знає, що він також розріджує кров. Якщо приймати ці препарати одночасно, ви ризикуєте отримати внутрішню і зовнішню кровотечу.


ЗНЕБОЛЮЮЧІ ТА ЗАСПОКІЙДИВІ ПРЕПАРАТИ


Продовжуючи список небезпечних поєднань ліків, не можна не сказати про негативну взаємодію антітревожних препаратів і опіодних знеболюючих (наприклад кодеїну, морфіну).


І ті, і інші діють як заспокійливе. Якщо приймати їх в один час, це може значно зменшити частоту дихання і частоту скорочень серця, причому іноді до смертельного рівня.


Такі препарати зазвичай виписують різні лікарі, тому кожен з медиків не буде знати про призначення іншого. У такому випадку людині потрібно бути обережною і самій опрацювати дане питання. Така комбінація часто виявляється смертельною через її вплив на дихальну систему людини.


АЦЕТАМІНОФЕН ТА ОПІОЇДИ


Незважаючи на свою популярність, ці препарати можуть бути дуже небезпечні, якщо їх прийняти в кількості, що перевищує рекомендовану дозу. Часто люди намагаються збільшити ефект ацетамінофену, приймаючи його з препаратами, які містять кодеїн. Поєднання цих 2-х ліків може досить швидко викликати серйозне пошкодження печінки.


Дослідження вчених з Сіетла в 2016 році показало, що у 38% людей розвинулася гостра печінкова недостатність тільки тому, що вони випадково взяли занадто велику дозу ацетамінофена. А у тих, хто одночасно приймав обидва види таблеток, гостра печінкова недостатність розвинулася до 63% випадків.


Обов’язково! Не займайтеся самолікуванням, дотримуйтеся вказівок вашого лікаря, читайте інструкції, дотримуйтесь правил прийому лікарських препаратів. Будьте здорові!