День Домни 16 вересня: історія, традиції та прикмети свята

​В цей день було прийнято наводити порядок в домі, в сараї і в коморі. Вважалося, що це допоможе отримати благополуччя на осінь.

Народне свято День Домни відзначається 16 вересня 2019 року (дата за старим стилем — 3 вересня). Православна церква в цей день вшановує пам'ять мучениці Домни Никомідійської, інформує Ukr.Media.
Часи правління язичників тетрархів Максиміана і Діоклетіана (284-305 рр..) увійшли в історію як найстрашніші для християн. На них велися гоніння, їх катували та вбивали. В той час у палаці жила ідоложриця на ім'я Домна. По волі випадку, ознайомившись з працями апостолів, вона змінила віросповідання. Прикинувшись божевільною, їй вдалося втекти з палацу.
Поселившись ненадовго в дівочій обителі, Домна зрізала волосся і одяглася в чоловічий одяг. Наступним притулком святої була печера. Почувши про те, що монастир, що дав їй притулок, розгромлено і спалено, вона повернулася в місто.
В цей час рибалками були спіймані в мережі останки мученика Дорофея та ще багатьох страчених православних. Домна поховала їх з почестями та доглядала за могилами до тих пір, поки її саму не стратили за християнство.
Традиції та обряди
В народі свято відзначають спалюванням мотлоху і сміття. В цей день традиційно наводять лад у будинку та нежитлових прибудовах. Все, що вважається непотрібним, немічним, старим, ввечері спалюється разом з бадиллям від картоплі. Вважається, що так можна отримати удачу і благополуччя на цілий рік.
Але в деяких місцях цей обряд проводять навпаки, приносячи в будинок усякі старі речі, і також вважають, що це приведе до достатку та успіху.
У селах на стовпи біля воріт, біля ганку, під дах хліва і на кілки навколо городу розвішують «осметки» — зношені постоли. Прикмета свідчить, що це взуття відведе не тільки пристріт, але і нечисту силу від усієї родини, господарства і худоби.
Прикмети
  • Той, хто прибере з дому все сміття і спалить його, буде щасливий до наступної осені.
  • Якщо в День Домни піде дощ, така ж погода буде ще сім днів.