Чи можуть насправді через погоду боліти руки та ноги

​Дослідження показало, що погода впливає на больові відчуття.

Довгий час ніхто не вірив людям, які скаржилися на посилення болю в суглобах під час погіршення погодних умов. У першу чергу подібні скарги спростовували медики. Однак нове дослідження засвідчило, що пацієнти з артритом та іншими захворюваннями, що супроводжуються хронічним болем, мали рацію. Погода дійсно може впливати на больові відчуття, інформує Ukr.Media.
Якщо вам хтось говорить про те, що він за своїми кістками може визначити зміну погоди, не поспішайте сміятися над ним. Ця людина цілком чесна з вами. Англійські вчені провели дослідження і виявили підтвердження зв'язку між посиленням болю і підвищеною вологістю, сильним вітром, а так само низьким атмосферним тиском.
У науковому експерименті, який тривав пів року, взяло участь понад 13 тисяч людей з усіх регіонів Сполученого Королівства. Добровольці страждали переважно від артриту, хоча деякі учасники стикалися з хронічним болем, викликаним, наприклад, фіброміалгією, мігренню, невропатією.
Всім добровольцям на телефон був встановлений спеціальний додаток, за допомогою якого вони мали щодня відзначати зміни рівня болю. Крім іншого в додатку паралельно фіксувалася погода в населеному пункті, де перебував кожен учасник. Фахівці згодом збирали всю цю інформацію і аналізували їх.

Після ретельного вивчення всієї інформації, отриманої із додатка, вчені зробили висновок, що погода насправді впливає на стан людей. Ризик появи болю або його посилення на 20% вищий в дні, коли спостерігається підвищена вологість повітря, посилений вітер і низький атмосферний тиск.
Вчені вважають, що результати їхньої роботи можуть бути дуже корисними. Їх можуть врахувати метеорологи, готуючи прогноз для людей, які страждають хронічними болями. Таким чином, ця група населення зможе планувати свої справи ефективніше, плануючі виконання важливих завдань у дні, коли ризик посилення болю буде мінімальним.​