Багаті люди живуть довше?

Добре бути багатою людиною, але ще краще мати це багатство в літньому віці. Нове дослідження вчених з Університетського коледжу Лондона показало, що заможні чоловіки і жінки не просто живуть довше, у них після 50 є на 8-9 здорових років більше, ніж у найбідніших ровесників. Мова в дослідженні йшла тільки про жителів США і Англії. Це ще один доказ того, що гроші мають суттєве значення в плані здоров'я, яке спростовує популярну приказку про те, що здоров'я за гроші не купиш.

Результати дослідження опубліковані авторитетним науковим журналом The Journals of Gerontology: Series A. В цілому, воно дозволила відповісти на два основних питання. Яку роль відіграють соціально-економічні фактори в тривалості життя людини і в тому, наскільки здоровою вона є? Друге питання - чи дійсно люди похилого віку в Англії зберігають своє здоров'я довше тих, хто проживає в США? Для відповіді на ці питання вчені проаналізували дві наявних бази даних по 25 000 чоловік старше 50 років. Потім вони оцінили, як різні чинники на зразок освіти, соціального стану і матеріального добробуту можуть використовуватися в прогнозі того, наскільки довго людина проживе без будь-яких істотних хронічних хвороб, і наскільки довго він зможе самостійно вставати з ліжка або готувати собі їжу.

Всі ці дані зіставлялися з матеріальним достатком людини. В обох країнах багаті жінки проживали в середньому 33 роки без інвалідності після 50, що було на 8-9 років довше, ніж у бідних жінок. При цьому багаті чоловіки жили 31 рік без інвалідності після 50, що становило на 8-9 років довше, ніж бідні чоловіки. Звичайно, багатство можна визначати по-різному, але в ході цього дослідження його оцінювали по наявності нерухомості, ювелірних виробів і предметів мистецтва, а також інших фінансових активів на кшталт заощаджень та інвестицій.