Стрес призводить до сивини волосся

Всі ми не раз чули історії про людей, які від горя посивіли мало не на одну ніч. Однак вчені не раз підкреслювали, що ніяких наукових доказів здатності стресу впливати на колір волосся не існує, і насправді стрес може викликати лише їх випадіння. І ось тепер дослідники з Гарвардського університету таки довели здатність сильного нервового потрясіння зробити волосся сріблястого кольору. При цьому якщо в результаті стресу вони сивіють, то зворотного перефарбовування вже не буде, звичайно, природним чином.

Вчені з'ясували, що причиною цього є норадреналін - гормон, який виділяється в організмі, коли він переходить в стан максимальної напруженості. Під постійним стресом норадреналін викидається в кровотік, посилюючи серцебиття і готуючи організм до протистояння загрозі. Однак це ж гормон пошкоджує меланоцитарних стовбурові клітини, що виробляють шкірний пігмент, які і забезпечують волоссю їх початковий колір.

Зазвичай перша сивина у людини з'являється після 30, а до моменту настання 50 років половина голови сивіє. Але зустрічається і рання сивина, що починається часом в підлітковий період. Було прийнято вважати, що вона викликається виключно генетикою. І ось тепер нове дослідження, результати якого опубліковано журналом Nature, стверджує, що стрес все-таки може спровокувати сивину. Вчені з Гарварда спостерігали за впливом симпатичної нервової системи, яка частково відповідає за стресові реакції організму. Вона управляє специфічними реакціями тіла на небезпечні ситуації, посилюючи серцебиття і відправляючи більше крові до м'язів. Наприклад, для того, щоб людина могла швидко втекти або вступити в бій. Симпатичні нерви впливають і на клітини шкіри, а також волосяні фолікули.