Стародавня фраза, яка назавжди може змінити життя

Коли воєначальник, який здобув для Риму настільки велику перемогу, що вона заслуговувала тріумфу, в’їжджав на колісниці до Вічного Міста, увінчаний лавровим вінком, за ним завжди стояв раб, який час від часу нахилявся до вуха тріумфатора і говорив просту фразу: «Пам’ятай про смерть» – просто для того, щоб той не дуже загордився.
Мрачновато? Можливо, але це саме та фраза, з якої я починаю свій день. А якщо конкретніше, то щоранку наливаю кави в улюблену кружку бронзового кольору, на якій чіткими літерами надруковано «memento mori», що в перекладі з латині означає «Пам’ятай про смерть».
Навіщо я це зробив? Для того, щоб щоранку у мене перед очима було нагадування про те, що сьогоднішні можливості будуть доступні мені лише сьогодні, і краще б мені зробити все можливе, щоб цей день не пропав даремно.
Вперше на ідею того, що нам не варто забувати про власну смертності, я натрапив під час читання книги Тіма Ферріса «Інструменти титанів». Книгою, яку автор рекомендував прочитати після своєї була «Перешкоди – це шлях» авторства Райана Холідея.
Саме тому, як старанний читач, я поставив книгу Холідея в чергу на прочитання. Кілька місяців по тому я таки прочитав «Перешкода на шляху» і настільки нею вражений, що тут же порекомендував її всім друзям. Всім без винятку.
Одним з основних принципів книги Холідея, заснованої на філософії стоїків, є саме «memento mori», фраза означає, що варто звертати увагу лише дійсно важливим речам, тому що життя швидкоплинне, і в кінці її нас чекає тільки смерть.
Як пише про це Холідей: «Якщо раптом сьогоднішній день виявиться останнім днем вашого життя, ви напевно не хочете робити дуже багато: не говорити на певні теми, не витрачати час на те, що перестало мати для вас якесь значення, і не вислуховувати всяке лайно, яке ви не зобов’язані терпіти. З іншого боку, у вас неодмінно знайдеться безліч справ, які будуть для вас дійсно важливі – щось, здатне залишити хоча б невеликий, але слід в умах оточуючих, розмови, які ви постійно відкладали «на потім», місця, в які ви завжди хотіли сходити … Словом, все те, що ви зробите в цей день, не дивлячись ні на що ».
Втім, як Холідей, так і я прийшли до висновку, що одних лише абстрактних думок про те, що все звичайно і всі ми смертні, далеко не завжди виявляється досить для того, щоб змінити нашу перспективу і допомогти вибрати важливе, відмовившись від неважливого.
«Знаєте, чому членам Товариства анонімних алкоголіків видають медалі за тверезість?» – запитав Холідей у своїх читачів, і тут же дав відповідь: «Тому що вони хочуть, щоб у них була можливість в будь-який час, образно висловлюючись, засунути руку в кишеню і взяти підтвердження того, що ви довго і наполегливо працювали над цим досягненням» .
Саме тому Холідей радить вигравіювати фразу «memento mori» на чомусь, що буде регулярно надаватися у вас перед очима або що ви зможете завжди тримати при собі. Тому що просто думати про смерть – це одне, але от якщо ви полізе в свою кишеню за смартфоном, а замість нього дістанете звідти брелок або жетон, який нагадає вам про те, що, можливо, витрачати наступні п’ять хвилин вашого життя на безглузде блукання по соціальним мережам – далеко не найкраща ідея … О, це може надати куди сильніший вплив на ваш розум.
Як би зловісно це не прозвучало, але Холідей дав мені зрозуміти, що «якби ви раптово дізналися, що хворі на рак, то миттєво стали б куди більш зосередженими і почали б приділяти куди більше уваги справжньому, а не минулого або майбутнього. Але істина в тому, що у вас дійсно є рак … Або буквально, або алегорично, тому що всім нам уже винесено смертельний діагноз у той самий день, коли ми народилися – відмінність лише в тому, що комусь із нас залишилося всього півроку, а кому-то ще років так 60 ».
Саме тому підприємці Тім Ферріс і Гарі Вайнерчук, режисер Кейсі Нейстат і музикант Джей Шеллі носять з собою монету з написом «memento mori», а автор бестселерів Ерік Баркер навіть зізнався, що вона стала для нього «свого роду Полярної зіркою».
Як одного разу сказав один з найбільших римських імператорів Марк Аврелій, «Ти можеш покинути цей світ в будь-який момент. Нехай це визначає те, що ти робиш, говориш і думаєш ».