Медична реформа: які зміни відчують мешканці Тячівщини (ВІДЕО)

Медична реформа: які зміни відчують мешканці Тячівщини (ВІДЕО)


Медична реформа фактично стартувала з 1 січня 2018 року, проте варто зазначити, що великі структурні зміни не можуть відбутися в один день і навіть в один місяць, тому поки що йде мова про перенавантаження первинної медико-санітарної допомоги.

Заклади первинної ланки – поки що мають зберігати, тому що не всі мешканці мають змогу лікуватися у місті. І процес виведення деяких відділень з первинної ланки буде проводитися поступово, щоб працівники медичної служби не втрачали робочих місць. Реформа первинної ланки вже розпочалася, і першим відділенням, яке відчуло зміни стала стоматологія. Для входження в реформу заклад первинної допомоги має підключитися до електронної системи охорони здоров`я. Для цього установа має бути забезпечена комп’ютерами, та мережею Інтернет. Тоді пацієнти зможуть укладати договори із обраними лікарями онлайн. 

Важливо, що тепер сімейного лікаря пацієнти зможуть обирати не за територіальним принципом. Укладання договору – процедура не примусова. Проте, якщо людина свідомо відмовляється підписувати декларацію, їй доведеться з власної кишені сплачувати лікування у сімейного лікаря. 

А вже до 2020 року має запрацювати оновлена вторинна і третинна медико-санітарна допомога. Наразі заклади вторинної допомоги тут працюють у перехідному режимі. У цьому закладі до медичної реформи готуються.

У 2017 році закупили нове обладнання та зробили ремонти у палатах. Вдалося покращити також матеріально-технічну базу лабораторій. І за поточний рік планують довести розпочате до кінця, щоб медична реформа якнайшвидше повністю вступила в дію.