Фото з архіву: табір полонених польських легіонерів у Буштині


Маловідомий факт, але у 1918 році у деяких поселеннях сучасної Тячівщини, яка на той час була під владою Угорщини, були табори інтернованих військовополонених Польського легіону.Під час І світової війни легіонери-добровольці воювали на боці Австро-Угорщини.

Однак 16 лютого 1918 р. один з підрозділів – Допоміжний – на знак протесту проти умов Брестського миру вийшов з-під підпорядкування австро-угорської армії та всупереч наказам перейшов фронт під селом Раранча (тепер Рідківці). Багато вояків потрапило в полон австро-угорців.  

З того часу у Центральному військовому польському архіві збереглися кілька унікальних фотознімків табору для інтернованих легіонерів Буштина. Судячи зі світлин, жили ув’язнені у тісних бараках. На одному з фото бачимо, як солдати вишикувались на огляд з віниками, вочевидь, чекаючи трудового наряду. На іншому – моляться навколішки біля каплички. Однак були в них і свої розваги, на кшталт «польотів на літаках», виготовлених з бочки та дощок.

Табори для військовополонених були розташовані у Хусті, Стеблівці, Сокирниці, Буштині, Тересві, Тереблі і Дулові. Ці географічні назви фігурують на військових відзнаках інтернованих польських легіонерів у вигляді коронованого орла.













Tyachiv.com.ua