На Тячівшині відбулося зимове спортивне свято серед школярів (ФОТО)


У неділю, 25 лютого, в Усть-Чорній відбувся відкритий чемпіонат з гірськолижного спорту серед дошкільнят та школярів 1-6 класів на навчальному схилі “Дубок”. Символічно зимове свято в Усть-Чорній відбулося в день закриття зимових Олімпійських ігор-2018 у Пхьончхані, на якій Україна здобула 21 позицію. Можливо, через десяток років нинішні учасники зимового свята в Усть-Чорній здобудуть вже золото і славу для країни на зимовій Олімпіаді.Ініціювали та організували змагання рятувальник В’ячеслав Дикун та вчитель фізкультури Усть-Чорнянської ЗОШ І-ІІІ ст.. Іван Меклиш. Автором святкової програми виступив Борис Шпір, який разом  з  донечкою Катериною й були ведучими заходу. 

Метою зимового свята  стала популяризація та розвиток гірськолижного спорту, пропаганда здорового способу життя та активного відпочинку серед учнів, виховання у дітей патріотизму та любові до рідного краю. Проведенням таких змагань хочеться, щоб майбутнє покоління росло щасливе і здорове, а у пам’яті дітей залишилися щасливі моменти їхнього перемог і завзяття змагань за них. Адже так формується їх характер, жага до життя і самоствердження.

На цей раз у  боротьбі за медалі і кубки змагалися 47 діток різних вікових категорій. Так, у молодшій групі демонстрували свої вміння кататися на лижах діти 1-4 класів, у середній – школярі 5-7 класів, а у старшій -  учні 8-10 класів. Крім того, долучились до спортивного турніру й дошкільнята – найменшому учаснику було всього 3 роки. Серед учасників змагань були учні з Усть-Чорної, Руської та Німецької Мокрої, а також вперше взяли участь у турнірі  дітки з Тарасівки, які, до речі, навідалися на зимове свято разом з своїм наставником, вчителем фізкультури П.П.Кусом та невеликою групою підтримки.  

Розпочався захід зі звучання Гімну України. Присутніх привітав селищний голова Петро Костяк. Слово мав й організатор турніру, рятувальник  Усть-Чорнянського ГПРВ, власник навчального схилу «Дубок» В’ячеслав Дикун, який, окрім вітального звернення до учасників чемпіонату, спільно з колегами-рятувалиниками та вчителями  провів для дітей інструктаж з  техніки безпеки і поводження на схилі.
Стартували спортивні баталії відразу після показового спуску трасою місцевих інструкторів. Школярі з превеликим задоволенням демонстрували своє вміння кататись на лижах.

А у перерві між напруженими змаганнями учасники турніру зігрівалися гарячим цілющим чаєм із зібраних лікарських рослин та смакували бутербродами й печивом. 

Оцінювали спортивну підготовку дітей суддівська колегія. Суддею на старті був учитель Усть-Чорнянської ЗОШ І- ІІІ ст. Б.І.Косюк, а на фініші – вчителі цієї ж школи В.І.Вінд та В.М.Орос, а також ветеран гірськолижного спорту П.П. Шетеля та вчитель Тарасівської ЗОШ І-ІІІ ст. П.П Кус. 
За підсумками проведених змагань, було визначено переможців. Так, категорію учнів 1-4 класів представляли дві групи спортсменів – хлоп’яча та дівоча. Кращі результати серед хлопчиків показали устьчорнянці  Микола Меклеш та  Віктор Багін, які посіли відповідно  перше та друге місця, а руськомокрянець Олександр Вінтун завоював третю сходинку. Серед дівчат кращими лижницями стали Марія Белова з Усть-Чорної, а другу сходинку посіла її односельчанка - Камелія Гендич.

У другій категорії – учні 5-7 класів, яка була представлена тільки хлопчачою групою, перемогу здобули такі учні: перше місце - Іван Трикур з Усть-Чорної, другу сходинку посів  руськомокрянець  Девид Іванина та третє місце виборов Йосип Мацола з  Тарасівки.  

У старшій групі учнів 8-10 класів призерами стали тарасівські школярі: перше місце здобув  В. Мацола, друге  - І. Дикун та третє – Р. Декет
Старанність та ентузіазм наймолодших учасників змагань теж були гідно оцінені. Строгі, але справедливі судді присудили перемогу трирічній Валерії Кус з  Тарасівки та п’ятирічному устьчорнянцю Павлу Гендичу.

Відтак, відбулось нагородження переможців та учасників чемпіонату. Всі спортсмени за  участь в зимових змаганнях отримали цінні призи і грамоти,  а кращі з них -  кубки та медалі. Про нагороди подбало керівництво РДА – голова РДА Василь Дем’янчук та його перший  заступник Михайло Полажинець. Також селищний голова  Петро Костяк вручив спеціальні призи від німецько-австрійської общини діткам-сиротам і дітям багатодітних сімей, які були учасниками  турніру. 

Головним спонсором змагань виступила група енергетичних компаній «Ренер», допомогли у придбанні подарунків для дітей й місцеві підприємці - власник "Кришталевої хатини" Володимир Грицан та власник садиби "У Йосифа" Йосип  Горкавчук.

За організацію та проведення зимового свята учасники турніру щиро вдячні начальнику Усть-Чорнянського ГПРВ А.В. Дикуну, рятувальникам відділення  В.М. Бурсі та М.М. Бурсі та інструкторам В.В Соймі, В. Б.Грицану та  Е.В.Дзвеняку, а також висловлюють подяку оператору і фотографу Василю Дикуну та всім гостям й групам підтримки. 

Завершився турнір традиційним з’їздом зі схилу інструкторів з розгорнутим національним стягом під звучання Гімну України. 






























































В’ячеслав Дикун, організатор спортивного змагання