У Тячівській ОТГ планують побудувати перший сміттєпереробний завод на Закарпатті

У Тячівській ОТГ планують побудувати перший сміттєпереробний завод на Закарпатті

Тячівська ОТГ робить кроки до загальноєвропейської практики, сортування сміття. Там планують будівництво заводу, яке дозволяє вирішити проблему обмеженої площі міського полігону для зберігання твердих побутових відходів.

Наразі у місті укладені угоди між компанією, що займається вивезенням твердих побутових відходів та приватними секторами, і багатоквартирними будинками. Також у Тячеві вже і практикують сортування сміття.

Заступник міського голови каже, під час планування будівництва доводиться зіштовхуватися з труднощами, називає питання спалювання та фінських інвесторів. Наразі є інша компанія.

Іван Клебан стверджує, що відкриття заводу може вирішити проблему із засміченністю, і до слова каже, що сміття там зможуть переробляти як і Тячівського району, так і з декількох сіл Хустського району. Завод необхідний. Для атмосфери шкоду приносити він не буде, адже обладнають його спеціальними фільтрами. 

На сьогодні в Україні щороку утворюється приблизно 14 млн. тонн відходів — це приблизно 350 кг сміття на одного жителя країни. Причому переробляються сьогодні лише 5% сміття, а 95% вивозиться на полігони.Варто сподіватися, що найближчим часом зроблять і наступні кроки до будівництва, і вже незабаром Тячівщина стане першим районом у краї де сміття сортуватимуть.