Як у Дубовому вівчарів на полонину проводжали (ФОТО)


Ювілейне, ХV вівчарське свято «Весняний полонинський хід» відбулося у селищі Дубове минулої суботи. Це дійство приурочене виходу місцевих вівчарів з отарами на полонини й є початком полонинського літування, яке триває у Карпатах аж 6 місяців – з Дня св. Юрія (6 травня) по День св. Дмитра (8 листопада).Розпочалося дійство у центрі селища, біля будинку культури, де гучними трембітами дубівчани зустріли гостей та винуватців торжества - вівчарів. Завітали на захід й керівники району та  області: губернатор краю Геннадій Москаль, голова РДА Василь Дем'янчук, депутат Закарпатської облради Василь Федурцьо, голова районної ради Іван Фабрицій, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін та керівники структурних підрозділів Закарпатської ОДА, Тячівської РДА, голови місцевих рад та депутати районної ради, директори шкіл району.

Саме тут вишикувалася й колона зі святково декорованих підвод, на яких вмостилися учасники народних колективі та ансамблів у національних костюмах. А попереду всіх – вершники на своїх вірних конях.  

З імпровізованої сцени виступив селищний голова Василь Носа, привітавши учасників заходу з початком літування на полонинах, оголосив про офіційне відкриття свята. За доброю християнською традицією місцеві священики провели богослужіння та благословили чабанів на літування, щасливий випас та багатий приплід овець. 

Під дзвінкі закарпатські коломийки учасники дійства рушили до стадіону. Попереду всіх – Крістіна Марченко з Тернова верхи на улюбленому коні Лесьці, тримаючи у руках прапор України. За нею рухаються інші вершники та прикрашені стрічками підводи. Слідом за ними – гості та мешканці селища.

Заїхавши до стадіону, вершники та конюхи на підводах здійснили традиційний об’їзд території. Гостей свята зустріли вихованці хореографічного відділу Дубівської ДШМ (керівник Марія Макуркіна) запальним народним танком. А молоді гуцулки пригостили хлібом-сіллю поважних візитерів. Трембітарі сповістили про початок офіційної частини "Весняного полонинського ходу". 

Зі святково прибраної сцени до учасників фестивалю звернулися селищний голова Василь Носа, голова ОДА Геннадій Москаль, голова РДА Василь Дем’янчук, голова районної ради Іван Фабрицій. Вони не тільки  вітали місцевих вівчарів та всіх присутніх з Днем проводів на полонину, а  й вручили чабанам подяки та грамоти. Нагородили грошовими преміями й кращих вершників та власників найоригінальніших підвод. 

Натомість, за рішенням громади, було обрано керівника краю Геннадія Москаля почесним ватагом. Тож Геннадій Геннадійович прийняв від дубівчан відповідні атрибути – вівчарську палицю, ремінь та капелюх. Як й ведеться, полонинську ватру доручили розпалити головному чабану. Тож  у супроводі вівчарів та учасників святкування Геннадій Москаль виконав цю місію. Як полум’я  розгорілось, всі дружньо з учасниками художньої самодіяльності затанцювали національний танок під мелодію у виконанні троїстих музик. 

Затим візитери здійснили огляд виставки рукодільних виробів народних умільців з навколишніх сіл. Презентували народну творчість будинки культури, сільські ради та шкільні колективи, виставку трофей зробили й лісівники Мокрянського лісгоспу. 

Разом з тим, учасники свята мали змогу освоїти ази з виготовлення овечого сиру та вурди. Майстер-клас продемонстрував сам Геннадій Москаль. Він разом з вівчарями  у колибі, встановленій поряд з загородженою отарою овець, чаклував над сирною продукцією, а потім ще й пригощав цим делікатесом всіх охочих. 

А неподалік колиби стояли торгові лавки з вже готовою вурдою та сиром, тож бажаючі мали змогу придбати ці смаколики за 100-120 грн за 1 кг. 

Крім того, на стадіоні підприємці розмістили й харчові палатки, де клієнтам пропонували скуштувати шашлик чи смажену на вогні картоплю. Подбали організатори свята й про дозвілля найменших гостей. Адже дітки могли повеселитися, катаючись на  атракціонах, стрибаючи на батуті чи на надувній гірці.

Цінителі сувенірної продукції також могли придбати на згадку про свято народні вироби, вишиті сорочки чи в’язані капці.

Паралельно з цим  на полі стадіону тривали спортивні змагання. Дужі хлопці показували свою міць у підніманні гирі, перетягували канат та мірялись силами у турнірі з амреслінгу. Переможці змагань були нагороджені цінними призами та грамотами.

Впродовж усього свята аж до пізньої ночі зі сцени звучали музичні вітання у виконанні вокалістів та учасників ансамблів, народних та вокальних колективів. Також у концерті взяли участь учнівські та викладацькі колективи мистецьких шкіл району, колективи Ужгородського коледжу культури і мистецтв. Родзинкою свята стали виступи Заслуженого артиста України Ігоря Юрковського та гурту "Фанфари купали", а також співака, композитора Михайла Моди.

Ювілейне вівчарське свято надовго запам’ятається учасникам дійства. А головне, вшановуючи труд звичайного чабана, організатори наголосили на важливості такої професії та привернути увагу суспільства до традицій вівчарської галузі.  




















































































































Л.Білак для Tyachiv.com.ua