Запровадження Різдвяних традицій у Тереблі (фото, відео)

Цього року мене запросили родичі на Різдво у Тереблю. Не плануючи ніяких особливих подій, я прийняла запрошення і поїхала ще зранку в село. 
Одразу в центрі  я отримала першу дозу здивування. З гучномовця лунала музика, центр був святково прикрашений, біля ялинки утворили імпровізовану  сцену. Я запитала кількох людей і вияснила, що музика звучить цілодобово і постійно, це не лише на свято постаралися. А на сцені сьогодні виступатимуть колядники.   Виявляється – це вже другий рік поспіль голова села організовує урочисте відкриття центральної ялинки з врученням подарунків для дітей на Свято Миколая. 
А до цього протягом 5-ти років активні жителі села разом з теперішнім головою просто прикрашали ялинку в центрі, створюючи новорічний настрій. А подарунки Руслан Миколайович  роздавав діткам через священників у церкві та монастирі. 
Вдалося трохи поспілкуватися з самим   головою.  Він розповів, що минулого року частково власними силами, частково з допомогою підприємців села вдалося придбати 600 подарунків для дітей. Вистачило усім діткам, а ті  цукерки, що залишилися, разом з докупленими продуктами відвезли у Вільшанський дитячий будинок на День доброти. Цього року теж відбудеться доброчинна поїздка з щедрими гостинцями  цим сиротам. Вони ж  вірять у казку, тому не повинні розчаровуватися.
Окремої уваги заслуговує новорічне привітання голови  Руслана Янчія. Мені вдалося почути запис відеозвернення до односельчан з коротким підсумком  роботи за 4 роки  його каденції(відео див.нижче). Він дуже пишається можливістю започаткувати традиції святкування Дня села та Свята Миколая. Адже є багато людей, які хочуть робити добро, та самотужки це нереально. 
Тому наявність таких лідерів, які можуть   об’єднати  зусилля підприємців, небайдужих громадян, спонсорів та їх власних, скерувати у потрібний час та у правильне русло, заслуговує неабиякої гордості. Руслан Миколайович перерахував  основні пункти  своїх досягнень, скромно віднісши  все до командної роботи сільської ради та однодумців.
Цікаво, що в звернені голова не оминув увагою і свою опозицію, наголосивши, що будь-які камені з їх сторони служать йому досвідом та наукою. І це він цінує найбільше.
Також  Руслан Янчій   розповів про свої мрії та висловив надію на звершення всіх сподівань. А найбільшою його мрією є розбудова села, створення  відомої туристичної родзинки, щоб кожен житель міг знайти свою нішу у своєму селі та в достатку ростити своїх дітей. З усього виступу віє впевненістю, щирістю та добром. Дуже хочеться, щоб всі ці мрії справді збулися.  
З метою виховання патріотизму, любові до рідного села в Новорічну ніч в центрі спочатку послухали привітання голови, потім президента. Це теж нетиповий підхід  для лідерів нашого сонячного Закарпаття. 
І справді,   я зустріла багато людей, які були задоволені змінами. Недавно пройшло святкування Дня Миколая. Емоції ще не вщухли і молодь  радо розповідає своє сприйняття події, про те, що був запрошений відомий діджей, організація свята була  з професійним підходом: тематичні костюми ведучих, оформлення сцени, підготовлені номери – все було як на одному диханні. Глядачі були в постійній напрузі – то пісні, то вікторина з подарунками, то безпрограшна дитяча лотерея. Все вдалося на славу.
Багато захопливих відгуків почула про ще один   міні-проект  Тереблянського голови - Резиденція Діда Мороза. Ті дітки, що відвідали це дійство наперебій розповідали про свої пригоди та історії від Дідуся. Я теж напросилася подивитися на це диво. Резиденція працює лише по неділях, тому мені вдалося лише поспілкуватися з організаторами та потрапити в Новорічну атмосферу.  
Колишнє кафе переобладнали на Новорічну тематику : прикрашений камін, велика ялинка, органічна фотозона, кімната Діда Мороза – все як у справжніх режисерів.  Діток чекають майстер-класи по розпису медово-імбирного пряника та танцю від Снігуроньки, цікаві  новорічні історії та таємниці, какао по особливому рецепту, частування та, звісно, подаруночки. Я зробила висновок, що фантазії меж нема.
За схвальними відгуками про керівництво села, не зчулася як почалася урочиста частина заходу. Колядувати прийшли діти з садочка, із Тереблянської ЗОШ I ступеня  та Тереблянського філіалу Буштинської школи мистецтв. Колядки лунали і під мінус і під акомпанемент баяністів. А потім всі присутні мали змогу  приєднатися до відомої колядки «Нова радість стала» та усі разом пославити народження Ісуса Христа. Такими гарними традиціями почалося святкування Різдва у Тереблі.
З початком сутінок,  засвітилася центральна красуня ялинка і у всій величі показала свою красу. Я була впевнена, що нічого особливого не побачу, адже майже в кожному селі можна зустріти прибрану ялинку. Та замість однієї засвіченої фігури я з величезним подивом побачила, що запалав увесь центр. Вогниками прикрасили усе: бігборд, дерева, протягнули гірлянди вздовж усіх магазинів, змайстрували неймовірний вертеп зі справжнім сіном, арку, оленя і великі сани. Я наче в казку потрапила. Це було насправді дивовижно. 
На завершення хочу звернутися до організаторів даного свята. Пане голово,  підприємці, та небайдужі люди села Теребля! Вітаю вас! Ви справжня команда! Ви достойний приклад. Я горжусь тим, що в нашій країні є такі небайдужі люди. Хай Вам Бог помагає у всіх починаннях, і хай збудуться Ваші заповітні мрії.  З  Новим роком! З Різдвом!
Анна Світла