У Дубівській лікарні за спонсорські кошти відкриють палату інтенсивної терапії

Функціонування такої палати дає шанс медзакладу зберегти стаціонарне відділення.
20 лютого у актовому залі Дубівської лікарні відбулись громадські збори, у яких взяли участь  медичні працівники, сільські та селищні голови гірських населених пунктів, депутати районної ради, представники бізнесу та громадськість. Основна мета заходу – поінформувати населення про подальшу долю Дубівської лікарні у зв’язку з впровадженням медичної реформи та визначити спільні дії влади, громадськості та бізнесу задля збереження стаціонарного відділення закладу. 

До учасників зібрання звернувся в.о. головного лікаря  КНП «Дубівська лікарня» Ігор Білега. Він повідомив, що у контексті медичної реформи Національна служба здоров’я України встановила чіткі вимоги, згідно з якими можливе функціонування медичних закладів вторинної ланки. Тому деякі скорочення у Дубівській лікарні неминучі.  Так, вже 1 квітня буде закрито дитяче, пологове та неврологічне відділення. Загалом, близько 30 медичних працівників буде вивільнено. 
Однак Ігор Миколайович запевнив, що поліклінічне відділення функціонуватиме й надалі, а у перспективі можливе   відкриття на його базі ще і палат з денним перебуванням.
Також є шанс зберегти терапевтичне стаціонарне відділення, де медичну допомогу цілодобово могли б отримувати різні недужі, серед який і маленькі пацієнти, вагітні жінки з екстрагенітальною патологією, неврологічні хворі та інші.  А для цього, за умовами Національної служби здоров’я України,  у лікарні необхідно створити  палату інтенсивної терапії. Тому над створенням такої палати й працює керівництво лікарні. Попередньо, палата буде розрахована на  чотири  ліжко-місця. Обслуговувати пацієнтів будуть чотири лікарі-анестезіологи: двох працівників буде взято до штату, а двоє - працюватимуть за сумісництвом. Також передбачений і сестринський пост.
Як зазначив Ігор Білега, кадрове питання частково вирішено. Так, попередньо погодились обійняти посади лікарів-анестезіологів троє фахівців: двоє лікарів мають пройти переатестацію, а анестезіолог з Тячівської РЛ  працюватиме у Дубівській лікарні  за сумісництвом.  А ось питання придбання апаратури  поки що не вирішено. Саме тому медики звернулись до бізнесменів та жителів  Ганич, Калин, Дубового, Красної, Усть-Чорної, Лопухова, Руської та Німецької Мокрої з проханням підтримати лікарню та допомогти у придбанні обладнання. Для палати інтенсивної терапії необхідно придбати апарат штучної вентиляції легень, інфузомат та дефібрилятор, загальна  вартість яких понад 520 тис.  грн. 
Якщо палата інтенсивної терапії запрацює ближчим часом, то буде можливість не тільки врятувати від закриття стаціонарне терапевтичне відділення, а й у перспективі  відкрити нові відділення. Зокрема, Ігор Миколайович зазначив, що це може бути паліативне відділення, де меддопомогу будуть надавати невиліковно хворим. 
Однак він зауважив, що прийняти рішення про те, чи згідні громади підтримати лікарню і допомогти їй у відкритті палати інтенсивної терапії, мають якнайшвидше, адже до 28 лютого Дубівська лікарня має подати  заяву на укладення договору з НСЗУ, де буде вказано, які послуги зможе теоретично надавати лікарня. 
Учасники зборів поділились своїми думками щодо необхідності функціонування стаціонарного відділення Дубівської лікарні та одноголосно погодились допомогти медичному закладу. Відтак, представники населених пунктів створили ініціативні групи, які й вирішуватимуть подальші фінансові питання. Також було вирішено звернутись з проханням щодо фінансової підтримки для придбання медобладнання до народного депутата України Василя Петьовки.