Тячівщина бореться за збереження свого району як окремої адміністративно-територіальний одиниці (відео)

Впровадження реформи децентралізації на адміністративно-територіальний устрій районного рівня Закарпаття чекають суттєві зміни. Будуть створені нові адміністративні одиниці, повіти це будуть чи округи -ще не відомо.
Експерти почали напрацьовувати ідеї ще влітку 2019. Тоді ж в Мінрегіонів підготували нову модель України. Закарпаття у тій схемі було представлене чотирма районами: Ужгородським, Мукачівським, Хустськиким та Тячівським.
Таку ж кількість пропонували і експерти адмінформування Закарпаття за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN.
Рахівчани тоді обурилися такою моделлю, адже себе на карті не побачили і на сайті президента України зареєстрували петицію про «Про збереження Рахівського району».
Пізніше, за словами Тячівських депутатів, до них надійшла інформація про те, що до Кабміну України надіслали лист з Закарпатської ОДА з пропозицією об’єднати Тячівський з Рахівським районом з центром у м. Рахів. Хоч географічної моделі не було, та сама думка про те, що в процесі ліквідації та укрупнення районів, Тячівщина може бути розділеною або ж приєднаною до інших адміністративно-територіальних одиниць вселила стурбованість у місцевих жителів та районних обранців.
 Тому в жовтні 2019 року тячівські депутати утворили міжфракційну групу «Збережемо Тячівщину»,  підготували і відправили відповідне звернення Президенту України, Кабінету Міністрів та в інші державні органи. Однак публікація від 6 березня на офіційному сайті реформ "Децентралізація дає можливості" знову ж таки викликала невдоволення у тячівців.
Адже за останніми пропозиціями експертів Центру політико-правових реформ мапа Закарпаття виглядає так: Ужгородський, Мукачівський, Хустськикий та Рахівський райони. Тячівського, як бачимо, на карті немає. Відтак депутати Тячівської районної ради на 26 сесії прийняли нове звернення до керівництва держави та почали формувати нову робочу групу,діяльність якої спрямовуватиметься на вирішення цієї проблеми.
На думку депутатів та загалом громадськості, яку вони представляють, Тячівський район має всі підстави,  щоб залишитись окремою адміністративно-територіальною одиницею.Один лиш факт того, що Тячівський район за чисельністю населення є найбільшим сільським районом в Україні,де проживає понад 175 тис. осіб - є вагомою підставою відстоювання його як окремої адмінтеродиниці в процесі реформування, великі відстані та найбільний район краю і України.  
Чи дослухаються до жителів Тячівщини – говорити поки рано. Як і, за словами заступника Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслава Негоди, поки рано говорити, де і скількирайонів буде, адже фінальне обговорення кількості адмінтеродиниць відбудеться орієнтовно в квітні.Та тячівці часу не гають, а роблять все можливе щоб район не зник з карти Закарпаття, і в силу історико-географічних та інших особливостей продовжив існувати як окрема адміністративно-територіальна одиниця з центром в м. Тячів.