Чи отримає друге життя прикордонний перехід «Тересва – Кимпулунг ла Тиса»? (ВІДЕО)

На Закарпатті очікують на відновлення залізничного сполучення на пункті пропуску «Тересва» на українсько-румунськомудержавному кордоні, який функціонував з червня 1992 року в статусі митного поста Рахівської митниці для пропуску громадян у пішому порядку в режимі три рази на тиждень. Народні депутати Василь Петьовка, Владіслав Поляк, Валерій Лунченко та Роберт Горват звертались до влади – вирішити питання функціонування переходів, що значно полегшить сполучення та зміцнить зв’язки: економічні, родинні, культурні двох країн.
Військовий будиночок із службовцями, фруктовий сад, базарчик,звук поїздів, черги пішоходів, «живий» міст та яскраві моменти зустрічі з родичами: все це залишилося лише в спогадах тересвянців від колишнього КПП «Тересва» – в один час єдиного залізничного сполучення між Румунією і Україною.
З 1992 КПП функціонував виключно як пішохідний, а у 1997 отримав статус залізничного.За функціонування КПП люди активно перетинали кордон, підтримуючи родинні зв’язки, йшла освітня, економічна інтеграція, проходили культурно-масові заходи та процвітав туризм. До того ж, залізничне сполучення з сусідньою Румунією давало можливість закороткий час доїхати з м. Ужгорода до м. Рахова. Та у 2007 році Румунія в односторонньому порядку припинила рух дизельних поїздів через цей пункт пропуску, а в 2011-му, після реорганізації ряду митниць Закарпатської області, пункт пропуску «Тересва» ліквідували.

Жінки кажуть, все селище прагне відновлення цього КПП, аби не втрачати родинні зв’язки. Підкреслюють, що готові силами громади подбати про облагородження території та розчищення колій, які, до слова, є дуже стійкими. Адже основа є, потрібно трохи зусиль, і, головне підтримку від держави!

Підтримують ініціативу тересвянської громади органи місцевого самоврядування, району та народний депутат України Василь Петьовка. Адже будь-яке міжнародне сполучення стимулює розвиток регіону, а відновлення залізничного (пасажирського та вантажного), між Закарпаттям та Румунією відкриє нові можливості для співпраці малого та середнього бізнесу, дозволить отримати вихід до інших Європейських країн – сусідів (Угорщини, Австрії), сприятиме нарощенню туристичного потенціалу Карпатського регіону ну і звичайно ж дозволить не втратити краянам найцінніше – теплі родинні зв’язки!