Міст через Тису у Тячеві під час Другої світової війни підривали двічі

Нещодавно на одному з онлайн-аукціонів було виставлено на продаж дев’ять оригінальних світлин, які раніше не були ніде опубліковані. На фотознімках зафіксовані унікальні кадри, як угорські війська долають підірваний міст через Тису у Тячеві.
Підпис до лоту такий: «Просування через зруйнований міст із написом «Вперед, наші воїни, в ім’я Бога і батьківщини». Вочевидь, йдеться про епізод історії, коли угорські війська маршували до Північної Трансильванії, переданої під владу Угорщини рішенням Другого Віденського арбітражу.  Це було 5-13 вересня 1940 року.
У виданні «Pesti Hirlap» від 26 жовтня 1940 року у статті під назвою «Досягнення нашої армії у вторгненні до Трансильванії» автор пише, що на шляху угорців в кількох місцях румуни зробили мости непрохідними, в результаті чого дороги були перешкодою, особливо уздовж так званої «лінії Кароля», яка захищала румунський кордон. Тут же вміщено світлину з зображенням підірваного мосту. Ось підпис до неї: «просування піхотинців Гергея підірваним тячівським мостом через Тису».
Ще одне фото вояків, що переходять зруйнований міст, вміщене у книзі «Наша Трансильванія і наша армія» (Будапешт, 1941). Підпис до фото – «Командувач 19-ї окремої бригади генерал Йожеф Чотарі та військові перетинають кордон Тріанону по підірваному мосту через Тису в Тячеві».
Ще одне фото зруйнованого мосту з датою 5 вересня 1940 року можна побачити у сесійній залі Тячівської міської ради.
Отже, можна зробити висновок, що зруйнований міст на цих світлинах – справа рук відступаючих румунських військових, які в такий спосіб намагались затримати угорців. 
Ще одну версію руйнування мосту оприлюднив в інтерв’ю виданню «Брашівські листи» румунський королівський представник Татару Коріолан, який навідався до Сату-Маре в липні 1940 року. Розповідаючи про свої враження від побаченого, він заявив, що міст у Тячеві зруйнував… удар блискавки, а зовсім не вибух.
Як би там не було, наступного, 1941-го року напівзруйнований міст угорці відремонтували, як і інші підірвані споруди, щоб налагодити сполучення всередині країни. Про це відзвітувало Міністерство торгівлі й транспорту Угорського Королівства у річній статистичній книзі 1941 року. До речі, у переліку збудованих об’єктів є й міст через ріку Тересву у Дубовому, а також реконструкція мосту в Солотвині.
Рішення арбітражу було анульоване 12 вересня 1944 року, і Трансильванію було повернуто Румунії. 
Вдруге тячівський міст був підірваний у 1944 році відступаючими німецькими військами.
Статтю підготовано з використанням матеріалів архіву угорськомовної періодики Arcanum Digitheca.
Н.МАДЖАРА.