Роз’яснення щодо одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”

Станом на 16 квітня 2020 року у Тячівському районі  видано  443 пакунки одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”.   З 17 квітня 2020 року  по теперішній час одноразова  натуральна допомога “пакунок малюка” у Тячівському  пологовому будинку  та у  Тячівському управлінні соціального захисту населення державної адміністрації відсутня.
     Відповідно до листа Закарпатської облдержадміністрації від 17.04.2020 № 2539/06-11  та селекторної наради від 16 червня 2020 року закупівля одноразової натуральної допомоги   “пакунок малюка” буде здійснюватися централізовано закупівельною організацією за рахунок коштів державного бюджету через систему електронних  закупівель. 
     Згідно інформації Мінсоцполітики, організація та проведення тендеру, визначення переможця та організація формування “пакунка малюка” його доставка до отримувачів займає певний час. У зв’язку з цим до Тячівського управління соціального захисту населення державної адміністрації  надійшло  407 заяв на отримання згаданої вище допомоги.
     Слід відмітити, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 03 березня 2020 року № 172 “Деякі питання забезпечення дитини при народженні одноразовою натуральною допомогою “пакунок-малюка”,   отримати передбачену державою одноразову натуральну допомогу  можна не пізніше, ніж через 60 календарних днів з дати народження дитини.
     У зв’язку з цим департаментом було скеровано лист до  Мінсоцполітики України з проханням пришвидшити вирішення питання доставки “пакунків малюка” до закладів охорони здоров’я та структурних підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій та міськвиконкомів  області, а також внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів України   щодо продовження терміну отримання допомоги.     Мінсоцполітики  з метою забезпечення кожної дитини, яка народилася у 2020 році „пакунком малюка” розроблено проект урядового рішення, яким передбачається запровадити виплату грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка на дітей, які народились у 2020 році,  та не були забезпечені цією допомогою.
Сьогодні 29.07 2020 р Кабінет міністрів запровадив виплату 5 тисяч гривень на одного новонародженого замість "пакунка малюку". Кошти можна отримати на спеціальний рахунок у ПриватБанку, які можна буде використовувати тільки на придбання товарів для малюка.
    Василь Бонка,  начальник Тячівського управління 
соціального  захисту населення