Велике будівництво на Тячівщині: у Тарасівці завершується спорудження дитсадка, а в Тернові – початкової школи - фото

Як розповіла сільський голова Любов Руснак, реалізацію проєкту розпочато ще у 2018 році, а цьогоріч проєкт будівництва дитсадка у селі Тарасівка було включено до програми Президента «Велике будівництво», що дало можливість продовжити його реалізацію. Так, ще на початку літа  підрядна організація – ТОВ «БК Фенчак» розпочала черговий етап будівництва дитсадка. Наразі вже завершено фасадні роботи та основну частину внутрішніх. Зокрема, у приміщенні  встановлено міжкімнатні двері, тривають роботи з викладання плитки та ламінату, фарбування стін.
Паралельно  благоустроюють територію – викладено подвір’я бруківкою, встановлюють огорожу. Завершити будівельні роботи підрядник планує на початку жовтня.
Любов Василівна зауважує, що наразі вирішується питання з придбання меблів та різного устаткування для дитсадка. Також є потреба у коштах з місцевого бюджету для дофінансування проєкту. 
Нагадаємо, з 1993 року дитсадка у селі не було, оскільки будівля закладу знаходилася в аварійному стані. Тож відповідно до нового проєкту,  стару будівлю знесли, а на її місці зводять сучасний дошкільний навчальний заклад на 60 місць. Проєкт співфінансується коштом місцевого бюджету та Фонду регіонального розвитку. Вартість об’єкта – 11 695 386 грн. (кошти ДФРР – 10,5 млн. грн., місцевий бюджет – 1,1 млн. грн.).
Також до програми Президента «Велике будівництво» цьогоріч було включено й проєкт будівництва молодшої школи у селі Терново. 
Як розповів сільський голова Василь Кустрьо, ще два роки тому розпочато реалізацію одного з масштабних проєктів – реконструкцію недобудованої амбулаторії, замість якої заплановано звести новий навчальний заклад І ступеня. У цьому році роботи з будівництва школи продовжено, а проєкт включено до програми Президента «Велике будівництво». 
З початку року підрядник – підприємець Руслан Жупанин – посилено працював і  вже завершив усі внутрішні роботи.  Зараз триває благоустрій території закладу. Так, встановлюється огорожа, також робітники встановлюють ганки перед головним входом і входом до підсобних приміщень. 
– За тиждень-два будівництво об’єкта буде завершено. На черзі – облаштування класних приміщень шкільними меблями, частина з яких вже завезена до закладу, зокрема, оснащений комп’ютерний клас 13 комп’ютерами, – повідомив Василь Юрійович. – Всі тернівчани з нетерпінням чекають, коли нова школа запрацює. Адже досі Тернівська ЗОШ І-ІІІ ст.  не мала можливості організувати навчання в одну зміну для всіх учнів, а з функціонуванням нової школи стане можливим розвантажити наявний освітній заклад. 
Так, у новобудові є 9 класних приміщень, 1 комп’ютерний кабінет, 2 кабінети іноземної мови, на кожному з трьох поверхів є внутрішні вбиральні, будуть тут і бібліотека, актовий зал та простора їдальня. 
У перспективі на території закладу буде зведено й майданчик для заняття спортом. 
Нагадаємо: роботи на об’єкті розпочалися в попередні роки. Замовником будівництва є управління капітального будівництва Закарпатської ОДА. А фінансувалися роботи з Держфонду регіонального розвитку та ОДА. На добудову лікарської амбулаторії з перепрофілюванням під навчальний заклад І ступеня (період реалізації 2019-2020 рр.) всього передбачено 7 млн. 950 тис. грн., з них коштів ДФРР – 4 млн. 950 тис. грн., коштів місцевого бюджету – 3 млн. грн.
Л.БІЛАК, газета "Дружба"