У двох корпусах Лазівської ЗОШ І-ІІІ ст. провели капітальні ремонти

Сільські школи часто розміщені у пристосованих будівлях і роками чекають ремонтів. Цього не скажеш про Тячівську об’єднану громаду, де  заклади освіти у селах з року в рік все більше модернізують. В оновлених школах учні і навчаються краще, переконують вчителі.
Запорукою успішного навчального процесу є не тільки майстерність учителів, а ще й умови, в яких школярі здобувають знання. Це добре розуміють у Тячівській міській об’єднаній громаді, де створення якісного освітнього простору є одним із пріоритетів. Це стосується не лише міських шкіл, а й сільських закладів освіти. До початку 2020-2021 навчального року капітальний ремонт проведено у школах сіл Лази та Тячівка.
Як розповів Тячівський міський голова Іван Ковач, відремонтувати школу у Лазах допомогли чеські партнери з дружнього краю Височина. 
«Один із проектів – це був спільний проект наш з Краєм Височина, де він взяв на себе фінансову відповідальність у розмірі мільйона гривень (кошторис був на два, другий виділила сесія міської ради). Кошти надійшли, вони вже освоєні», – каже очільник громади.
У результаті початкова школа набула нового, яскравого вигляду.  Директори шкіл у селах громади кажуть: до об’єднання на потреби закладів отримували у рази менше коштів, ніж зараз. А про ті обсяги робіт, які виконуються, і мріяти не могли. 
Директор Лазівської ЗОШ І-ІІІ ст. Марія Попелич каже: корпус початкових класів школи розташований у пристосованій будівлі колишнього радгоспу. Тут навчаються 206 учнів перших-четвертих класів. Жодних суттєвих ремонтів у закладі ніколи не проводили. Зміни почалися лише з часу створення Тячівської об’єднаної громади.  У 2016 р. поміняли вікна, замінили електропроводку, старий котел, у 2018 р. – внутрішні і зовнішні двері.
Цьогоріч у школі провели великий об’єм робіт. За рахунок місцевого бюджету повністю замінили покрівлю та утеплили корпус. Оновили й систему опалення. За рахунок коштів школи у класах замінили освітлення та зробили косметичний ремонт. Облаштували й дренаж біля корпусу початкової школи, щоб стічні води не затоплювали підвальні приміщення. У 1-3 класах, які навчаються за програмою Нової української школи, – нові меблі.  
У майбутньому корпус планують капітально оновити і всередині – коридори, класи, актову залу, шкільну їдальню. Є у планах і облаштування спортивного майданчика зі штучним покриттям на території закладу. 
У приміщеннях основних корпусів минулого року за рахунок місцевого бюджету і спонсорів зробили ремонти внутрішніх приміщень та вбиралень, благоустроїли територію та облаштували футбольне поле зі штучним покриттям. Також замінили покрівлю, оновили та утеплили фасад однієї з будівель. Та назріла проблема – класи у пристосованих приміщеннях стають затісними для школярів, а кабінетів і зовсім немає. До того ж, другий поверх одного з корпусів – в аварійному стані. Тому у громаді міркують над добудовою закладу, де планують розмістити спортзал та шість класних приміщень. 
Педагоги стверджують: позитивні зміни у школі позначились і на успішності школярів. Минулого року за результатами ЗНО заклад посів п’яте місце в рейтингу шкіл Тячівщини. А учні стають призерами різноманітних конкурсів та інтелектуальних змагань: одинадцятикласниця Марія Сойма зайняла призове місце в обласному конкурсі МАН з англійської мови, а Рената Думнич – в обласному конкурсі «Малюнок, лист, вірш до мами-2020».
Наталія Маджара.