За відсутність маски у громадських місцях штраф від 170 до 225 гривень

Від сьогодні набирає чинності  Закон України від 6 листопада 2020 року № 1000-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», https://bit.ly/2IWB4dl, згідно з яким перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, — тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. ☝️ Крім того, надано право розглядати справи про дотримання цих протиепідемічних заходів виконавчим комітетам сільських, селищних, міських рад, а також Національній поліції, органам державної санітарно-епідеміологічної служби. 
Звертаємо увагу, що такі штрафи НЕ застосовуватимуться до неповнолітніх, а також за неносіння маски на вулиці. 
Де не можна з'являтися без масок і респіраторів: 
у громадських будинках, спорудах (магазини, ТЦ, спортзали, лікарні, університети, державні установи тощо);
у громадському транспорті.
Хто може штрафувати
Накладати штрафи за відсутність маски мають право:


поліцейські;
працівники епідемічного контролю;
представники органів місцевого самоврядування.
За відсутність маски або респіратора поліцейські можуть штрафувати просто на місці, а не чекати рішення суду.


"Гуляти парком можна, дихаючи на повні груди – поза приміщеннями перебування без маски не каратиметься. Штрафувати порушників будуть лише за перебування без маски у громадських будівлях. Це, зокрема, торговельні центри, магазини, бібліотеки, музеї, лікарні, університети, спортзали, церкви, а також державні установи", – пояснила Євгенія Кравчук.


Нагадаємо, на засіданні Верховної Ради 6 листопада проголосували за запровадження відповідальності за неносіння масок. МОЗ наполягав на ухваленні законопроєкту №3891.


19 листопада президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає штрафи за неправильно одягнуту маску або її відсутність у громадських місцях і в транспорті.