Майстер-різьбяр з Красної виготовляє скульптури-велетні

Скульптури молодика-гуцула чи ведмедя заввишки до двох метрів, або ж маленький сувенірний віз чи  композиція з дерев’яних грибочків, масивні стільці в рустикальному стилі – все це зроблено руками майстра-різьбяра з Красної Івана Сойми. 
Захопився чоловік різьбою по дереву ще у шкільні роки. Іван пригадує, що змалку пробував робити різні фігурки з брусків. Найбільше йому подобався сам процес, коли з невиразного обрізка   міг витесати акуратну скульптурку. Каже, що перший виріб зробив ще у 5 класі. Це були вирізьблені з дерева  грибочки.  З тих пір з деревиною постійно експериментував–майстрував. 

Після закінчення школи Іван Сойма йде на заробітки до Росії. Як і більшість наших земляків, Іван працював на будівництві. Там його вміння працювати з деревиною помітили майстри з різьби у стилі рустик. Спочатку майстер їм допомагав виготовляти з дерева різну мебель та декорації, а згодом вже і сам опанував цю справу. 
Нині ж, коли через пандемію роботи за кордоном вже немає, різьбярською справою Іван займається вдома. 
Для цього у пристосованому приміщенні облаштував невелику майстерню. Там й чаклує над дерев’яними скульптурами та сувенірними виробами.  
У роботі чоловік використовує  деревину різних порід – груші, ясеня, бука. Так, скульптуру ведмедя, що має понад  метр висоти, вирізьбив зі старої груші, яка росла на обійсті. 
  • Матеріал для різьби шукаю повсюди. Ось піду в ліс по гриби, побачу там цікавий пеньок, то забираю додому. Або на днях привезли мені дрова, а я серед них вже помітив цікаві обрізи для майбутніх скульптур, – розповідає майстер.
Робота над виробом займає у чоловіка від кількох днів до кількох тижнів. Все залежить від розміру виробу та складності. До прикладу, півтораметрового гуцула  Іван вирізьбив за кілька днів. Основні обриси робив за допомогою бензопили, решту – за допомогою спеціальних інструментів. Після того, коли виріб набуває задуманих обрисів, майстер фарбує та покриває скульптуру стійким лаком. 
Такі різьблені скульптури стійкі до атмосферних впливів і довго прослужать власнику. 
Поки що  роботи майстра з Красної не користуються великим попитом серед покупців, частина виробів прикрашає його власну оселю,  кілька скульптур подарував родичам. 
-Дуже прикро, що у нашому краї деревообробна галузь не розвинута належно. Від нас експортують сировину, а імпортують сюди вже вироби з неї. А можна б, наприклад, налагодити виробництво меблів з деревини тут, на Закарпатті, - каже майстер.
Тож Іван Сойма мріє створити власну майстерню, де зміг би виготовляти дерев’яну мебель та сувенірні вироби. Бажаємо успіхів різьбяру та здійснення всіх задумів.
Л.БІЛАК.
https://dubove.info/news/









Л.БІЛАК.