ПРООН поширює E-LEARNING зі сталого розвитку для всіх регіонів України

Вже на початку 2020 року в Україні з’являться онлайн-курси зі сталого розвитку. Зокрема, для публічних службовців, представників бізнесу і громадських діячів з усіх регіонів України.
Ініціатива належить Програмі розвитку ООН, яка реалізує проект «Онлайн-освіта задля сталого розвитку» за підтримки Уряду Німеччини через Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.
«Дистанційна освіта має безліч переваг і набирає обертів в Україні та світі. Водночас є потреба в підвищенні обізнаності з питань сталого розвитку, щоб забезпечити економічні, екологічні й соціальні перетворення і передати майбутнім поколінням не тільки комфортній, а й придатний для життя світ», – прокоментував Мустафа Саіт-Аметов, керівник програми ПРООН з досягнення Цілей сталого розвитку в регіонах.
Зокрема, у вільному безоплатному доступі з’являться три онлайн-курси для цільової аудиторії: публічні службовці, бізнес, громадські активісти. Ефективність реагування на виклики сьогодення, як-от бідність, нерівність, кліматичні зміни тощо, забезпечується спільними діями влади, громади та бізнесу. Робота в партнерстві додатково гарантує гідну працю, якісну освіту, захист довкілля, відповідальне виробництво і споживання, тощо. Тож вперед за новими орієнтирами, як діяти далі  – до онлайн-курсів.
«Як діяти далі – власне, це і є концепція цих онлайн-курсів. Вона відображена також в їхній назві», – зауважив Мустафа Саіт-Аметов.
За його словами, публічні службовці підвищать свою спроможність аналізувати, формувати та реалізовувати публічну політику сталого розвитку територій, представники малого і середнього бізнесу – дізнаються як саме перейти до раціональних моделей виробництва й підвищити конкурентоспроможність, а представники громадських організацій – якісно просувати ідеї сталого розвитку в Україні.
Старт курсів заплановано на кінець січня 2020 року. Вони будуть доступні на освітніх платформах BУМ Online і Prometheus. Мова онлайн-курсів – українська, субтитри виконано англійською мовою. Онлайн-освіта є дистанційною, а тому доступною у будь-який час та будь-якій зручній для слухача локації.
Для запитів ЗМІ
Тетяна Дієва, спеціаліст з комунікацій ПРООН з досягнення Цілей сталого розвитку в регіонах: tetyana.diyeva@undp.org
Для довідки
25 вересня 2015 року на зустрічі вищого рівня в ООН у Нью-Йорку представники 193 країн ухвалили глобальну програму «Перетворення нашого світу: Порядок денний в галузі сталого розвитку на період до 2030 року», яка включає 17 Цілей сталого розвитку і 169 завдань. Фактично визначено перелік нових орієнтирів для розвитку світу: подолання бідності й голоду, забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці, забезпечення всеохоплюючої і якісної освіти, доступ до чистих джерел енергії, розвиток інфраструктури і сприяння інноваціям, відповідальне виробництво і споживання, боротьба зі змінами клімату, збереження морських ресурсів та відновлення екосистем суші тощо.
Україна також долучилась до глобального процесу. У вересні 2017 року побачила світ Національна доповідь «Цілі сталого розвитку: Україна» з урахуванням специфіки національного розвитку, а 30 вересня 2019 року Президент України підписав Указ «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року». Відтак сталий розвиток – єдиний можливий шлях для розвитку держави, економіки і громадянського суспільства.