Як змінилася вартість популярної різдвяної страви

??Як змінилася вартість популярної різдвяної страви
Приготування 1,5 кг куті на Святвечір 2018 року коштуватиме близько 73 грн. Це близько 12 грн за порцію у 250 г. На узвар без цукру необхідно буде витратити ще 20 грн.

У порівнянні з груднем 2016 року вартість куті зросла на 7%. Це відбулося за рахунок подорожчання маку та горіхів, зауважують експерти "Економічного дискусійного клубу".

Кілограм пшениці коштує 15 грн. Для приготування куті вистачить 480 г пшениці, що обійдеться 7,2 грн. Необхідних 115 г меду коштуватимуть 13,8 грн. За кілограм меду на київських ринках просять 120 грн.

Бажаючим додати до куті родзинки та мак потрібно заплатити 60 і 100 грн за кг продукту, відповідно. Оскільки для приготування достатньо по 200 г інгредієнтів, то мак обійдеться близько 14 грн, а родзинки 10 грн.

Кілограм волоських горіхів коштує 180 грн. Для приготування достатньо 1 склянки, що обійдеться у 30 грн.

Внаслідок зниження вартості сухофруктів, майже на третину дешевше обійдеться на прийдешнє Різдво узвар. Кілограм сухофруктів коштує близько 40 грн. Для узвару вистачить 500 г сушених груш і яблук. Тобто українські господині витратять 20 грн.

Цього року приготувати традиційні новорічні страви коштувало дорожче. Так, салат "Оселедець під шубою" подорожчав на 24%, салат "Олів'є" - на 26, холодець — на 41%, порахували в Асоціації постачальників торговельних мереж. ??