В Україні хочуть ввести можливість здобувати вищу освіту на роботі

Міністерство освіти і науки хоче розробити законодавчу базу про дуальному навчання для отримання вищої освіти.



В Україні хочуть ввести можливість здобувати вищу освіту на роботі, передає Ukr.Media. Про це йдеться на офіційному сайті МОН.
"Суть дуального освіти полягає в тому, що студент з якогось моменту частину навчання проводить на робочому місці. Це не практика, а саме навчання, яке студент проходить, працюючи. Це повноцінне виконання обов'язків, отримання заробітної плати і паралельне отримання знань", – пояснив перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець.
Однією з найскладніших проблем української вищої освіти є відірваність від ринку праці.
"Ми зараз, наприклад, випускаємо багато інженерів, але наші підприємства мають проблему підбору кадрів, вони не можуть взяти випускники з дипломом магістра – він просто не готовий до роботи. Цю проблему треба вирішувати, і саме дуальна навчання є тією моделлю, яка найкраще придатна для цього. Але вона потребує дуже серйозної законодавчої роботи. Тому що все, що ми робимо зараз по впровадженню дуального навчання, це лише експеримент. Однак, думаю, що згідно Концепції підготовки фахівців за дуальною формою отримання освіти, яку схвалила колегія МОН, протягом 2018 року ми виконаємо основну роботу по правовому забезпеченню процесу", – сказав Ковтунець.
Зараз Міносвіти вивчає досвід семи країн, у яких успішно працює дуальна навчання, і кожна з цих країн мала істотно змінити своє законодавство.
Разом з тим, впровадження дуального освіти – це також величезний обсяг роботи для вузів. Їм потрібно мати пул підприємств, які готові не просто брати студентів на роботу, а навчати їх - організовувати на робочому місці навчальний процес.
??