З 2006 року в Україні вперше зафіксували дифтерію. Як діагностувати і вберегтися

??У Луганській області зафіксували і лабораторно підтвердили перший випадок захворювання на дифтерію.

Цю інформацію "Українській правді. Життя" підтвердив головний лікар лікарні в Рубіжному.

За його словами, стан хворого задовільний. Він лежить в інфекційному відділенні лікарні.
Як повідомляє "112 канал", хворому 31 рік, у нього "так звана локалізована і токсична форма дифтерії".
За словами головного інфекціоніста області Ольги Мартиненко, він отримував всі профілактичні щеплення в дитинстві.
30 січня переможець конкурсу на посаду директора Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України Володимир Курпіта повідомив, що в МОЗ надійшло повідомлення про першого хворого на дифтерію.
Але тоді діагноз не був підтверджений лабораторно.
Курпіта також додав, що у 2017 році в Україні не було зафіксовано жодного випадку дифтерії. У 2016 році таких випадків було 4, за даними експерта МОЗ за напрямом "Інфекційні хвороби, дитячі інфекційні хвороби" Федіра Лапія. 
У 2016 році таких випадків було 4.
Повний текст читайте тут: https://www.rbc.ua/ukr/news/ukraine-ezhegodno-registriruyut-6-sluchaev-1516715029.htmlУ 2016 році таких випадків було 4.
Повний текст читайте тут: https://www.rbc.ua/ukr/news/ukraine-ezhegodno-registriruyut-6-sluchaev-1516715029.htmlУ 2016 році таких випадків було 4.
Повний текст читайте тут: https://www.rbc.ua/ukr/news/ukraine-ezhegodno-registriruyut-6-sluchaev-1516715029.htmlПід час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.
Нагадуємо, що вакцинація від дифтерії призначена не лише дітям, а і дорослим.
 Фото: macrovector/ Depositphotos
В Україні щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП. Також наявна безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих.
"Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції, проте ризик померти від дифтерії набагато вищий, ніж ризик серйозної реакції на вакцину. Серйозні реакції на вакцини вкрай рідкісні. Побічні ефекти, такі як болісні відчуття і припухлість в місці ін'єкції або невелике підвищення температури, це звичайне явище", – попереджає Міністерство охорони здоров'я.
На 1 січня 2018 року в Україні наявні 2,7 млн доз вакцини АКДП, 700 тис доз АДП та 6,1 млн доз АДП-М.
За 11 місяців 2017 року 45,4% дітей віком 18 місяців отримали три дози вакцини АКДП, 38,7% дорослих захищені від дифтерії вакциною АДП-М.
Для лікування дифтерії в Україні наявні 900 доз протидифтерійної сироватки, які як гуманітарну допомогу Україна отримала наприкінці 2017 року.

Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти, навіть з сироваткою залишається ризик смерті до 20%.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Токсин може спричинити:

слабкість
біль у горлі
лихоманку
набряк залоз у шиї
Токсин також може потрапити у кров і вразити серце, нирки і нервову систему.

Ускладнення від дифтерії можуть включати:

блокування дихальних шляхів
пошкодження серцевого м'яза (міокардит)
ушкодження нерва (поліневропатія)
легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).??