Чому не знижуються ціни при зниженні курсу валют


Це питання підняла Асоціація постачальників торговельних мереж України.
За словами її очільника, протягом останніх двох тижнів ми бачимо, як знижується курс валют як офіційний, так й обмінний, приходимо до магазинів та ринків, а ціни стабільні… і лише окремі імпортні продукти з невеликим терміном придатності, як цитрусові, впали в ціні.

“Виробники та імпортери орієнтуються не на курс, а на можливість його передбачити. При стабільному курсі протягом декількох місяців продавці всіх рівнів у вартість товару закладають поточний курс,- наголошує Олексій Дорошенко. – Це можна було побачити 2017 року. Але коли його спрогнозувати не можливо, то всі починають закладати ризики знецінення. І при поточному курсі в обмінниках 27,5грн. за долар, товари та продукти ми купуємо за курсом 29-30грн. за долар.

Більш-менш прогнозованим постачальники вважають курс валют, якщо він суттєво не змінюється протягом хоча б місяця. А зараз ми, покупці, переплачуємо за нестабільність. Й таку нестабільність створює не бізнес, а держава. На деякі товари, такі як електроніка, косметика або імпортні фрукти та овочі, ціни від постачальника можуть змінюватись у період валютної нестабільності кожен день.
А іноді навіть декілька разів на день. Якщо купувати електроніку в інтернет-магазинах, то ми будемо бачити зміну ціни протягом усього дня. У традиційному магазині переоцінку зробити значно складніше, зважаючи на значний асортимент, тому й ціни будуть стабільнішими.
Щодо продуктів, то традиційно останні роки ринки пропонують покупцям більш низьку ціну. Але в період зростання курсу покупець повертається в торговельні мережі, оскільки принцип рітейлерів – не часто змінювати ціну задля покупця – приваблює“.