Нові правила похорону, підвищення тарифів і пенсій: що зміниться у березні в Україні

Нові правила похорону, підвищення тарифів і пенсій: що зміниться у березні в Україні
З 1 березня 2018 року в Україні набирають чинності нові тарифи, підвищаться соцвиплати, але разом з ними виростуть і ціни. Як зміниться життя українців з приходом весни.

Підвищення соцвиплат
З 1 березня будуть перераховані страхові виплати всім постраждалим на виробництві та особам, які мають право на страхові виплати у зв’язку з втратою годувальника, який загинув в результаті нещасного випадку на виробництві. Підвищені на 20% щомісячні страхові виплати отримають більше 200 тис. Чоловік. Для цього з 1 березня в бюджеті Фонду передбачено понад 1 млрд гривень. У січня 2018 розмір щомісячних страхових виплат особам, які постраждали від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та членам їх сімей, вже виріс в середньому на 464 гривні.

Підвищення мінімальної зарплати
З 1 березня анонсовано підвищення мінімальної заробітної плати – з 3723 гривень до 4100 гривень. Це підтвердив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. Раніше чиновники говорили про підвищення мінімалки до 5000 грн в місяць. Але навіть 4100 грн в якості мінімальної зарплати будуть затверджені, якщо депутати Верховної Ради встигнуть оформити зміни в законопроект про бюджет на 2018 рік і якщо не буде заперечень з боку МВФ.

Зростання цін на продукти
Очікується, що з приходом весни найбільше подорожчають овочі. Несезонні овочі та фрукти піднімуться в ціні на 30%, а морква, картопля, буряк з торішніх запасів подорожчають на 15-20%. Зате ціни на м’ясо і молоко можуть навіть знизитися, тому що через Великого посту попит на ці продукти став менше. Але оскільки Великдень цього року рання, то і зниження цін буде недовгим, а перед святом вони піднімуться на 15%, як прогнозують експерти.

Підвищення пенсій
Пенсії збільшать, але не всім. На сайті Кабміну, нарешті, з’явився повний текст постанови “Про перерахунок пенсій особам, звільненим з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб” від 21 лютого 2018 року № 103. Кабінет Міністрів України постановляє перерахувати пенсії, призначені відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб “з 1 березня 2018 року. Чи не будуть перераховувати пенсії, призначені відповідно до Закону особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції) і поліцейським.

При перерахунку буде враховуватися розмір окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентна надбавка за вислугу років за відповідною або аналогічною посади і т.д.

«Поправки Лозового» до Кримінального кодексу
З 15 березня в Україні вступають в силу так звані «поправки Лозового». Тепер дозволу на обшук, виїмку документів, перевірку телефонів, експертизи і все інше потрібно буде брати в обласному суді, а не за місцем знаходження. Без дозволу судді навіть поховати померлого вдома людини буде неможливо. Ця поправка змінює терміни розслідування справ. На особливо тяжкі справи відвели всього 18 місяців, на розслідування справ середньої тяжкості – 12 місяців, а на дрібні злочини – 6 місяців.

Поправка до КК поширюється і на справи, відкриті раніше. Так що можуть бути закриті тисячі справ за закінченням терміну давності, в тому числі з убивств. Якщо поправка набуде чинності, то закриття підлягають 9 тис. Кримінальних проваджень за фактом вбивства, 31 тис. – за фактом викрадення авто, і 550 тис. Виробництв – про крадіжки, розбої і грабежі. Очікується, що з 15 березня робота деяких судів може бути фактично паралізована через велику завантаженість.

Стабільна гривня
Як прогнозують експерти, курс гривні навесні буде стабільним, стрибків курсу долара не передбачається. Можливо навіть деяке зміцнення гривні, хоча нижче, ніж 26,5 грн за $ 1 курс навряд чи опуститься.

4G з’явиться в Україні
Вірніше, в березні з’являться перші ознаки 4G, а повноцінно зв’язок четвертого покоління запрацює, як очікується, не раніше 1 липня. У березні ж почнуть з’являтися тільки перші невеликі зони покриття в містах-мільйонниках на частоті 2600 МГц.

Нові тарифи на постачання електроенергії
Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг оновила тарифи на розподіл і постачання електроенергії для “Київобленерго”. Нові тарифи, затверджені НКРЕКУ, будуть враховувати зміну нормативної бази в частині ухилення від економічних коефіцієнтів нормативних технологічних витрат електричної енергії та переходу до прогнозованих (фактичним) технологічним витратам. З 1 по 31 березня 2018 року тарифи на розподіл електричної енергії складуть: на 1 класі – 18,27 грн / МВтчас, на 2 класі – 145,60 грн / МВтчас. Тарифи на постачання електроенергії складуть: для споживачів 1 групи – 6,55 грн / МВтчас, для споживачів 2 групи – 32,74 грн / МВтчас. З 1 квітня 2018 року тарифи на розподіл електричної енергії складуть: на 1 класі – 19,30 грн / МВтчас, на 2 класі – 152,35 грн / МВтчас. Тарифи на постачання електроенергії складуть: для споживачів 1 групи – 6,68 грн / МВтчас, для споживачів 2 групи – 33,41 грн / МВтчас.

Тариф в сфері розподілу електроенергії “ДТЕК Високовольтні мережі” навесні виросте на 103%. Тариф Київенерго на поставки і розподіл електроенергії став дорожче на 35-90% в залежності від класу споживання.

Знесення МАФів в Києві
Власники МАФів біля Андріївської церкви в Києві зобов’язані до 1 березня прибрати свої ларьки, інакше вони будуть знесені. Про це повідомили в КП “Київблагоустрій”. Зараз в Подільській РДА розробляють нові правила торгівлі на Андріївському узвозі, буде визначено також список товарів, якими можна торгувати.

Додаткові поїзди
На святкові вихідні в березні “Укрзалізниця” призначила 9 додаткових поїздів.

поїзд № 224/223 Одеса – Київ курсуватиме 8 і 11 березня в обох напрямках.
поїзд № 258/257 Одеса – Львів відправлятиметься 7 і 10 березня, в зворотному напрямку – 8 і 11 березня.
поїзд № 217/218 Київ – Івано-Франківськ – Рахів курсуватиме 7 та 10 березня до Західної України, а 8 і 11 березня – в зворотному напрямку.
поїзд № 177 Київ – Хмельницький здійснить рейси 8 і 11 березня.
поїзд № 152/151 Київ – Херсон здійснить рейси 8 березня.
поїзд № 191/192 Київ – Львів курсуватиме 7, 8 і 11 березня.
поїзд № 179 Дніпро – Київ. Рейси 8 і 11 березня.
поїзд № 197/198 Київ – Ковель курсуватиме 7 і 11 березня.
Додатковий рейс здійснить також швидкісний поїзд № 787/788 Харків – Костянтинівка 7 і 8 березня.

Джерело ??