Довгоочікуване потепління, зливи і знову морози: синоптик розкрив всі сюрпризи березня

Довгоочікуване потепління, зливи і знову морози: синоптик розкрив всі сюрпризи березня
Невелике потепління в Україні почнеться вже з 10 березня, особливо це відчується в західних областях, де повітря прогріється до +12 градусів

Про це розповів народний синоптик Леонід Горбань, зазначивши, що теплі температури затьмарять дощі, які синоптики прогнозують по всій території заходу, крім Закарпаття та Чернівецької області.

На решті території країни без істотних погодних сюрпризів: від 4 тепла до 2 морозу вдень і від 0 до -2, а на сході і до -7 градусів вночі.

В цілому синоптики прогнозують досить холодний березень і не поспішають обнадіювати українців швидким потеплінням.

Так, середньомісячна температура в перший місяць весни буде близько 1-5 градусів тепла і від 0 до +2 градусів в гірських районах України.

“З 12 березня тиждень протримається стабільно плюсова температура: від 3 до 7 градусів тепла і навіть до 9-12. З 20-х чисел прораховується чергове зниження температур, але морози будуть слабкі – 3-5 градусів. З 24 березня очікується стійкий перехід на плюсові температури і до кінця місяця буде від 8 до 12 градусів тепла”, – розповів Горбань.

Зазначимо, погодні каруселі, а саме м’яка зима, яка закінчилася лютими морозами, завдали відчутної шкоди бджолам і фруктовим деревам. До такого висновку прийшли експерти – садівники. Так, за словами представника ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича», стабільні морози бджоли легше переносять, ніж коли відбувається перепад від одного градуса морозу до двадцяти за ніч. Крім того, якщо бджоли не зможу обігрітися, вони замерзнуть, оскільки не зможуть підтримати в вулику потрібну температуру.

Такий перепад температур не пішов на користь фруктовим деревам. Кандидат сільськогосподарських наук Інституту садівництва НААН України Олег Китаєв зазначає, що у дерев короткий період глибокого зимового сну. “Якщо відчули весну, то від різкого зниження температури могли пропасти квіткові бруньки. Зараз ситуація ще не критична. Головне, щоб це не повторилося в період відлиги. Навіть якщо буде дуже холодно, то замерзнуть кінчики дерев – гілки», – додав експерт.

Джерело