Долар падатиме: експерти розповіли про причини

??
У передсвяткову середу на валютному ринку обсяги операцій почнуть знижуватися, що не врятує долар від подальшого падіння. Незважаючи на вчорашній викуп через «запит кращого курсу» 100 млн доларів (абсолютний рекорд для такого формату роботи НБУ з двадцяткою обраних банків) — перевищення валютної пропозиції над попитом буде сьогодні істотно тиснути на курс. Про це повідомляє Мінфін.

Причин кілька. Ось основні: 1) Не всі нерезиденти вчора встигли продати весь обсяг валюти під розміщення Міністерством фінансів ОВДП і їм треба оперативно дозакрити гривневі розриви за розрахунками за цінні папери;

2) Експортери, які спостерігають вже багато днів падіння курсу — все активніше скидають не тільки суми обов’язкових продажів, але і те, що у них залишається. Це збільшує пропозицію на міжбанку. А в поєднанні з майбутніми четирехденними вихідними (в тому числі 8 і 9 березня -робочі дні в ЄС і США) вони побоюються подальшого падіння котирувань за рахунок одномоментного виходу на ринок наступного тижня фактично обсягів обов’язкових продажів за кілька днів відразу;

3) Активна здача населенням валюти перед 8 березня практично створює додаткові передумови до зміцнення гривні і дозволяє банкам і фінкомпаніям грати «на пониження».

Клієнти будуть змушені оперативно закривати свої валютні контракти як за рахунок реакції на чотириденні вихідні, так і за рахунок скороченої передсвяткової сесії на міжбанку. Ситуація на готівковому валютному ринку: Курс американської валюти в банках на 10 год. ранку: прийом 26,10-26,25 і продаж 26,30-26,55 гривень. В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,25-26,33 гривень і продаж 26,38-26,55 гривень.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрої респондентів продовжують поліпшуватися щодо перспектив гривні на найближчий час. 64% респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижчим ніж 26,50 гривень, 36% не виключають його повернення до рівня понад 26,51 гривень. 68% респондентів впевнені, що ринковий курс міжбанку буде нижчим ніж 26,50 гривень. 32% впевнені в його швидкому поверненні до рівня вище ніж 26,51 гривень.
??